lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Finansiering

Catella: sämre villkor på finansieringsmarknaden

Publicerad: 16 december 2015, 08:35

Både banker och fastighetsägare väntar sig att finansieringsvillkoren på den svenska fastighetsmarknaden kommer att försämras under första kvartalet. Det visar decemberupplagan av Catellas kreditbarometer CREDI som publicerades på onsdagen.

Ämnen i artikeln:

CatellaCREDI

”Sedan i somras har kapitalmarknaderna varit mer oroliga och vi har sett färre emissioner av aktier och obligationer än under första halvåret i år,” skriver Martin Malhotra, projektledare för CREDI, i en kommentar.

Vidare skriver han att jämfört med de volatila kapitalmarknaderna har tillgången till bankfinansiering varit stabil under tredje kvartalet även om förra kvartalets CREDI visade tecken på avmattning. Nu visar CREDI att även tillgången till bankfinansiering har försämrats. Den slutsatsen är i linje med det som framkom i nyaste numret av Fastighetsnytt.

CREDI:s huvudindex föll med 12,7 enheter till 43,9 och delindexet för nuvarande situation samt det för kommande kvartal föll kraftigt. Det som driver nedgången i huvudindex är den nuvarande situation där index föll betydande, med 20,9 enheter till 42,3.

”Vi ser framförallt två faktorer som driver avmattningen i finansieringsklimatet. Dels minskad aptit från investerarna på kapitalmarknaden och dels säsongseffekter där bankerna har lånat ut mycket till fastighetssektorn under året och att viktningen mot sektorn därmed har blivit hög”, skriver Martin Malhotra.

Arvid Lindqvist, analyschef hos Catella, konstaterar att riskviljan hos investerarna minskat och härleder det till oron för försvagad konjunktur och förväntningar om att amerikanska centralbanken Federal Reserve ska börja höja räntan.

”Ser man till det fjärde kvartalet och utvecklingen i Sverige så är den i linje med de förändringar som skett globalt på finansmarknaden sedan i somras”, skriver Arvid Lindqvist.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev