Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Brunswick dubblerar förvaltat kapital med ny fond – vd hoppas på ny trend

Publicerad: 3 september 2020, 12:35

Brunswicks vd Pontus Sundin är nöjd efter Brunswick Real Estate Capital III dragit in mer kapital än de två tidigare fonderna tillsammans.

Foto: Brunswick

Brunswick har säkrat 12 miljarder i åtaganden från investerare till sin nya fond Brunswick Real Estate Capital III. Det är mer än bolaget lånat ut genom sina två tidigare kreditfonder, som även de har syftet att låna ut pengar till fastighetsbolag.


Ämnen i artikeln:

Brunswick Real Estate

Fonden är helt obelånad då reda pengar tagits in från kapitalstarka nordiska institutionen såsom Folksamgruppen och den norska pensionsfonden KLP. 

Brunswick avser att låna ut pengar till fastighetsbolag med stabila kassaflöden och en tydlig miljöinriktning. Lånen kan vara upp tio år långa, vilket ger fastighetsbolag möjlighet att minska risken genom att ta lån som förfaller vid andra tidpunkter än befintliga lån.

Jag tror att man kommer kunna se att man går mot private debt.

Brunswicks vd Pontus Sundin tror att intresset för den här typen av lån kan komma att öka framöver. I nuläget är i stort sett alla krediter till den kommersiella fastighetssektorn antingen banklån eller obligationslån. Pontus Sundin refererar till tiden efter finanskrisen 2008 då fler fastighetsbolag började ge ut obligationer vid sidan av att låna från banken. 

– Jag tror att man kommer kunna se ett snarlikt skifte här under de närmaste åren då man går ur bankmarknaden och också mot det som vi representerar, det vill säga private debt, säger Pontus Sundin till Fastighetsnytt.

Låg andel private debt i Sverige

Han pekar på att andelen den här typen av lån ökat mycket på andra håll i världen de senaste åren. Bland annat har det växt väldigt kraftigt i Storbritannien.

– Alternativ skuld, eller private debt, har ungefär i 26-27 procent av marknaden där. Innan 2011 så fanns det i princip inte, säger Sundin.

Motsvarande andel i Sverige är någon enstaka procent. 

– I Sverige är det fortfarande en mindre marknad, men det är värt att komma ihåg att AP-fondernas lagstiftning har förändrats. De kan investera i private debt fonder nu efter att ny lagstiftning vunnit laga kraft nu under Q1-Q2. Så man ser att det är fler investerare som har möjlighet att investera i skuldfonder, säger Sundin. 

Läs även: K-Fastigheter vill snabba på tillväxt med färskt kapital

Många svenska fastighetsbolag aspirerar på kreditbetyget investment grade för att kunna få ner sina lånekostnader. Enligt Sundin är det dock inte ovanligt att kreditvärderingsinstituten tycker att bolagen är för beroende av bank- och kapitalmarknad, och att de har för kort kapitalbindning.

– Vi kan erbjuda både duration, långa lån, och en diversifiering från övriga långivare, säger Sundin.

Läs även: Momsterchocken – så rustar branschen

Den nya fonden kommer vara inriktad på kommersiella fastigheter med tydliga hållbarhetsmål. Brunswick har tidigare gjort affärer med hållbarhetsinriktade bolag. 

– Vi har gjort affärer med både Fabege och Atrium Ljungberg, som har en väldigt framåtlutad miljöpolicy och gillar långa pengar. Samtidigt vill svenska och nordiska institutioner investera pengar med en lång duration. Det är en bra matchning, säger Sundin.

Fonden stängs formellt under hösten. 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Brunswick Real Estate

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.