Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Finansiering

Bredare tillgång till finansiering i Tyskland

Publicerad: 10 Oktober 2012, 13:02

Exporeal

Det finns en bredare tillgång till finansiering på de sekundära marknaderna inom Tyskland jämfört med andra länder i Europa.


Ämnen i artikeln:

CBRE

Tysklands transaktionsvolym har sjunkit med tio procent jämfört med föregående år men enligt Peter Schreppel, vd Tyskland, CBRE, handlar det bara om utbudet. Efterfrågan är skyhög men i ett segment där det finns begränsad tillgång, alla vill ha core-produkter. Dock tror han att det finns en bredare tillgång till finansiering på de sekundära marknaderna inom Tyskland jämfört med andra länder i Europa.

Vi är fortfarande inne i en kris i Europa där både euron och Tyskland har en central roll. Stämningen på Exporeal speglade dock en klar känsla av affärsvilja där 38 000 besökare sökt sig till mässan i München. Pengarna finns men riskaversionen är också fortfarande hög. Tittar man på den svenska marknaden är känslan att de som inte behöver låna får låna och de som behöver får det inte. Detta stämmer också till stor del för den tyska marknaden, menar Peter Schreppel, men han tror samtidigt att det stora antalet sparbanker i Tyskland underlättar för de sekundära marknaderna, även om det är core-fastigheter som gäller även där.
📷– Jag tror att marknaden för utlåning till fastigheter skiljer sig mycket från andra länder i Europa. Vi har ett flertal större banker som är villiga att låna ut, även större summor över 100 miljoner euro om det är riktiga core-produkter. Frågan är om köparna till dessa fastigheter verkligen behöver låna, de flesta som investerar i den här typen av produkter har kapital. Det som är intressant är det stora antalet sparbanker vi har över hela landet. Dessa banker är beredda att låna i de sekundära lägena för de känner till det lokala området. Så du har en bredare tillgång vad gäller lånefinansiering i Tyskland medan det i andra länder, vad jag hört, är nästan helt omöjligt att få lån. Men oberoende vilken bank det är som lånar ut behöver det vara stabila och av banken välkända fastigheter, rör man sig utanför det segmentet blir det svårare, säger Peter Schreppel.

Det låga ränteläget har dock inneburit att nya finansiärer dyker upp. Fonder och försäkringsbolag söker bättre avkastning och där ses fastigheter som en stabil tillgång.
– Ta till exempel de öppna fonderna, de som fortfarande är öppna, som har problem med inflödet av pengar på grund av att det stör avkastningen. Det samma gäller för försäkringsbolagen där obligationer inte längre ger tillräcklig avkastning. Du har till exempel Allianz som har sagt att de ska lägga 10 miljarder euro i fastigheter och en hel del kommer att användas till utlåning. Men även här handlar det om core-produkter, säger Peter Schreppel.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

CBRE

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.