tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Finansiering

Botkyrkabyggen först ut för nytt socialt lån

Publicerad: 20 oktober 2020, 11:47

80 procent av Botkyrkabyggens lägenheter byggdes under miljonprogrammet. Under 2020 kommer bolaget upp i en renoveringstakt på cirka 400 lägenheter, målet för 2021 är 600 lägenheter. Foto: Botkyrkabyggen

Botkyrkabyggen har som första aktör beviljats Kommuninvests nya lån för social hållbarhet.

Ämnen i artikeln:

KommuninvestBotkyrkabyggenChris Österlund

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Lånet beviljas till de renoveringar som det kommunala bostadsbolaget gör i sina fastigheter i Fittja och Storvreten. 

Lyssna: Kollektiv eller enskild person - vem står för notan?  

Kommuninvests nya lån beviljas för investeringar inom tre kategorier: boende och boendemiljöer, trygghet, säkerhet och tillgänglighet samt hälsa, idrott, utbildning och kultur. Det viktigaste kriteriet är att investeringarna ska bidra till att upp tydligt uppställda sociala mål. 

– Det här är en bekräftelse från en extern part på att vårt unika sätt att arbeta med stambyten fungerar. Det finns ett värde i att vi minimerar påverkan på miljön och värnar om hyresgästernas privatekonomi, samtidigt som vi säkerställer en långsiktig ekonomisk hållbarhet för bolaget, säger Chris Österlund, vd på Botkyrkabyggen.

Chris Österlund är vd på Botkyrkabyggen sedan början av 2019. Foto: Botkyrkabyggen

För Botkyrkabyggens del handlar det alltså i stort om deras renoveringsstrategi, som skiljer sig från många andra. Bland annat bevaras material som fungerar, i stället för att helt bytas ut, vid stambyten. Hyresgäster från nya badrum till en relativt låg hyresjustering, där bara de som kan och vill har möjlighet att göra tillval. Strategin utgår ifrån att hyresgästerna ska kunna bo kvar efter renovering. 

Läs även: Botkyrkabyggens bestånd värt 12 miljarder

– Sedan en tid finns gröna lån för satsningar på miljön. Det är hög tid att det nu även kommer ett lån till alla vi aktörer som arbetar för ökad social hållbarhet i kommunsektorn. Botkyrkabyggen tar ett stort samhällsansvar och Lån för Social hållbarhet är en kvalitetsstämpel från Kommuninvest på att vi på att vi lyckas balansera social-, miljömässig- och ekonomisk hållbarhet i våra renoveringar, säger Chris Österlund.

Kommuninvest Lån för social hållbarhet:

Kommuninvest är kommunsektorns största kreditgivare och ett av Sveriges tio största kreditinstitut. 291 kommuner och regioner är medlemmar i Kommuninvest.

 

Hösten 2020 genomför Kommuninvest en pilot där Botkyrkabyggen och bostadsbolaget Eidar i Trollhättan är först ut att godkännas för Lån för social hållbarhet. Ambitionen är att lånet ska bli tillgängligt för Kommuninvests alla medlemmar i början av 2021.

 

För godkännande krävs att investeringen och den sociala insatsen ska:

- Främja ett socialt hållbart samhälle genom utveckling av praxis, innovation och/eller ökad kvalitet med avseende på den fysiska investeringen, den sociala insatsen eller målgruppen.

- Ingå i låntagarens systematiska arbete för social hållbarhet eller bidrar till att utveckla ett sådant arbete

- Avse en definierad målgrupp

- Vara långsiktig

- Ha tydliga mål och inkluderar systematisk effektutvärdering

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev