Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Bolund: ”Finns skäl att vara mer generös”

Publicerad: 18 mars 2020, 13:04

Per Bolund (MP)

Foto: Miljöpartiet

Flera banker frångår amorteringsplikten i viruskrisens spår. ”Bankerna har ett samhällsansvar”, säger bostadsminister Per Bolund (MP) i Malou efter tio på onsdagen.


Ämnen i artikeln:

AmorteringskravPer BolundCoronaviruset

2018 införde staten ett skärpt amorteringskrav som innebär att nya låntagare med bolån som överstiger 4,5 gånger deras bruttoinkomst ska amortera ytterligare minst 1 procent utöver det befintliga amorteringskravet. 

– Staten har ställt krav om att lån inte ska vara för evigt och att vi ska ha en sund amorteringskultur, säger bostadsminister Per Bolund (MP) när han medverkar i Malou efter tio på TV4. 

Läs även: Ny sammanställning: Fastighetsbolagen fortsätter att tappa i värde 

Men i det kravet har regeringen också byggt in en säkerhetsventil, som kan tillämpas när hushåll drabbas av ekonomisk nedgång på grund av sjukdomsfall i familjen, skilsmässa, eller som nu av coronakrisen. 

– Bank efter bank säger att man får skjuta upp betalningen om det är så att hushållet har problem. De slipper betala in amorteringen tillfälligt för att få en ekonomisk buffert, säger Bolund. 

Nordea och Swedbank erbjuder låntagare amorteringsfritt i upp till sex månader om det finns skäl kopplade till coronakrisen. Danske Bank och Handelsbanken ser över kraven. SEB erbjuder tre månaders anstånd. 

Undantag kan göras på tre till tolv månader, med möjlighet till förlängning, enligt Finansinspektionen, som däremot inte rekommenderar bankerna att slopa amorteringsplikten vid nya lån. 

Bankerna har ett samhällsansvar

Staten ställer inga exakta krav på hur bankerna ska se till att företag och privatpersoner betalar tillbaka sina lån, men försörjer bankerna med pengar att låna ut, samt förmedlar att de vanliga kraven, som man ställer i normala ekonomiska tider, inte behöver gälla nu. 

– Nu finns det faktiskt skäl för att vara mer generös. Bankerna har både ett samhällsansvar och ett ansvar gentemot sina kunder, att faktiskt ställa upp i en svår tid, säger Per Bolund (MP) i Malou efter tio. 

Undantag tillämpas enbart genom en särskild uppgörelse mellan banken och den berörda kunden. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.