fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Finansiering

Bloomberg: Obligationsljusning för svenska fastighetsbolag

Publicerad: 6 september 2023, 11:00

Foto: Getty Images

Den svenska fastighetssektorn har återigen börjat doppa tårna i obligationsmarknaden. Om det nygamla fenomenet ska ses som ett tecken på en möjlig lättnad för sektorns finansieringskris återstår dock att se. Det skriver Bloomberg News som talat med insatta personer från Handelsbanken och Swedbank.

Ämnen i artikeln:

SvepetHandelsbankenCastellumFabege

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


Den senaste veckan har Castellum, Fabege, NP3 och Diös samtliga vänt sig till obligationsmarknaden igen efter 18 månader utan större affärer på den svenska obligationsmarknaden. Tillsammans har fastighetsbolagen emitterat obligationer uppgående till cirka 2,4 miljarder kronor, enligt Bloomberg.

"Vi tror att detta är en kombination av ett bättre allmänt sentiment, delvis för att många ser att räntetoppen kan vara nära, och att dessa fastighetsbolag nu genererar en relativt bra avkastning", uppgav Gustav Björck, en senior obligationsbankir på Swedbank via e-post till Bloomberg.

Läs mer: Inne– och utelistan: "Enkel matematik – vi har för mycket kontor"

Ljusningen till trots är obligationsmarknaden långt ifrån återhämtad.

Obligationsvolymerna är fortsatt ned med 88 procent jämfört med samma period 2021, enligt Bloomberg som konstaterar att nuvarande nivåer inte är i närheten av att kunna täcka kommande förfall.

Anders Holmlund, chef för obligationsfinansiering på Handelsbanken, uppgav i en intervju med Bloomberg News att obligationsinvesterare fortfarande är försiktigt inställda till BBB-klassade aktörer, och att det ännu inte står klart ifall de nyligen emitterade obligationerna är början på en ny långsiktig trend för den svenska fastighetssektorn.

Till nyhetsbyrån uppgav han även att banken har uppmanat fastighetsbolag med kreditbetyg som når upp i investment grade att doppa tårna i obligationsmarknaden.

"Vi uppmuntrar BBB-klassade låntagare att testa vattnet, guidat av nivåerna i de tvååriga obligationer som nyligen emitterats", uppgav han.

Enligt Anders Holmlund är kommande dagar viktiga för fastighetssektorn.

"Hela marknaden skulle gynnas av fortsatta emissioner från BBB-bolag, speciellt om det också skulle ske med lite längre löptider som tre eller till och med fyra, fem år", sade han.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev