Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

BlackRock och AP-fonder minskar Kungsledeninnehav

Publicerad: 14 oktober 2014, 12:30

Stora institutionella investerare, både svenska och utländska, var bland dem som kraftigt minskade sina innehav i Kungsleden under tredje kvartalet. Det visar en jämförelse Fastighetsnytt har gjort av Kungsledens ägartabeller för halvårsskiftet och slutet på tredje kvartalet.


Ämnen i artikeln:

BlackRock Inc.Fjärde AP-fondenTredje AP-fondenKungsleden Fastigheter

Bland de storägare i bolaget som kraftigt minskat sina innehav, eller helt försvunnit från den lista över 200 största aktieägare som SIS Ägarservice publicerar varje kvartal, återfinns både Tredje och Fjärde AP-fonden. Den först nämnda av de två statliga pensionsfonderna ägde vid halvårsskiftet 835 514 aktier i bolaget men hade vid slutet på tredje kvartalet minskat sitt innehav till 38 361 aktier. Fjärde AP-fonden ägde vid halvårsskiftet 514 700 aktier i Kungsleden men finns inte med på listan över de 200 största ägarna i Kungsleden i slutet på september.

Mest iögonfallande är dock att BlackRock som länge tillhört Kungsledens största ägare och är en av världens största institutionella investerare har sålt den största delen av sitt innehav, över 2 miljoner aktier. Även amerikanska investmentfonden Dimensional, som ägt cirka en miljon aktier i Kungsleden åtminstone sedan halvårsskiftet 2013, har nu avyttrat stora delar av sitt innehav.

Fastighetsnytt rapporterade nyligen om en stor volymökning i handeln med Kungsledens aktie. Volymökningen kom i samband med den period då befintliga aktieägare kunde teckna sig för nya aktier i bolaget vid den kommande nyemissionen. Huruvida de storägare som nämnts ovan sålt sina aktier under slutet på kvartalet är oklart men det måste ses som sannolikt.

För att någon ska kunna sälja aktier behövs det en köpare och långtifrån alla har lämnat Kungsleden. Således har exempelvis Länsförsäkringar fondförvaltning och SEB ökat sitt innehav märkbart liksom utländska institutioner som Cohen & Steers fonder samt brittiska fonden TR Property Investment Trust.

Sverrir Thór

Tabell 500_Kungsägare

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.