Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Finansiering

Bankunion kan vara verksam 2014

Publicerad: 19 Oktober 2012, 11:38

Europa närmar sig en bankunion och nu har EU-ländernas finansministrar fått uppgiften att se till att ett ramregelverk blir klart redan till årsskiftet. Det står klart efter ett tio timmar långt EU-toppmöte i Bryssel på torsdagskvällen och natten till fredag.


Blir unionen en verklighet öppnar det för möjligheten till direktstöd för de krisande spanska bankerna.

Europeiska centralbanken (ECB) kommer att ges rollen som bankövervakare i den nya unionen och får då ansvaret att övervaka eurozonens ungefär 6 000 verksamma banker. En stor uppgift och i nuläget övermäktig ECB vilket föranleder att man väljer att gå på den tyska linjen och fasa in unionen under 2013. Det innebär att ECB effektivt inträder rollen som övervakare för kontinentens banksystem vid årsskiftet 2013/2014.

Än så länge har EU-ländernas regeringsledare inte kommit helt överens om utformningen och den största stötestenen verkar fortfarande huruvida man ska prioritera snabbhet eller noggrannhet.

En bankunion ses som en viktig pusselbit i lösningen till eurozonens skuldkris då man kapar bandet mellan bank och regering och centraliserar övervakningen av banksystemet samt potentiella räddningsmekanismer till Frankfurt där ECB har sina högkvarter.

Sverrir Thór

Källor: Bloomberg och di.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.