Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Finansiering

Bankernas marginal på bolån har ökat

Publicerad: 29 Augusti 2012, 06:27

Tillväxttakten i utlåningen till hushåll och företag minskar men ligger fortfarande högt i jämförelse med euroområdet. Marginalen på bolån är nu den högsta på tio år. Det visar FI:s andra kvartalsrapport om bankernas räntor och utlåning.


Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Svenska banker har redan i dag till stor del anpassat sig till kommande krav om högre kapitaltäckning och bättre tillgång till likvida medel. Trots bankernas anpassning till de tuffare kraven växer utlåningen till hushåll och företag, dock i en lägre takt än tidigare men klart högre än i euroområdet.

FI har i denna rapport beräknat bolånemarginalen tillbaka till 2002. Nettomarginalen, förenklat förklarat som bankernas vinst, är nu 0,46 procentenheter. Detta kan jämföras med första kvartalets marginal som var 0,40 procentenheter. Marginalen är nu den högsta på tio år. Ökningen i det andra kvartalet beror på att bankernas kostnader för att låna pengar har minskat mer än vad utlåningsräntan har gjort. För en genomsnittlig bolånekund med ett lån på 1,5 miljoner kronor motsvarar dagens marginal 6 900 kronor om året.

– Informationen kring bolån är ofta komplex vilket gör det svårt för konsumenten att förstå vad bankerna tar betalt för. Med den här rapporten vill vi öka konsumenternas förståelse för hur bankerna prissätter sina bolån. Bankerna har själva möjlighet att redovisa sina kostnader med hjälp av vår modell, säger Magnus Karlsson, tf enhetschef på analysenheten på FI, i ett pressmeddelande.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande FI

Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.