onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Finansiering

Även Fitch sänker SBB:s kreditbetyg till skräpstatus

Publicerad: 26 maj 2023, 18:39

Foto: Anders Wiklund/TT

Kreditvärderingsinstitutet Fitch har sänkt SBB:s kreditbetyg till BB+ från BBB-, med negativa utsikter. Sänkningen innebär att SBB nu har så kallad skräpstatus.

Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterIlija BatljanFitch

ND


En av orsakerna bakom nedgraderingen är SBB:s skuldsättning. Fitch menar att bolagets hävstång fortfarande är för hög och enligt prognoserna kommer skuldsättningen fortsätta att ligga på en hög nivå fram tills slutet av 2024.

Vidare lyfts att SBB har "betydande" obligationsförfall framöver, vilket kommer kräva ytterligare refinansiering under alltmer ogynnsamma marknadsförhållanden.

Läs mer: LISTA: Fastighetsbolagens kreditbetyg

Kreditvärderingsinstitutet skriver även att lönsamheten från bolagets kärnverksamhet förbättrats i en långsammare takt än väntat, i den rådande inflationsmiljön med återkommande extraordinära kostnader.

Den 8 maj sänkte kreditvärderingsinstitutet Standard&Poor's SBB:s kreditbetyg till BB+, från BBB-, med negativa utsikter. Detta gav upphov till en kraftigt negativ börsreaktion, där SBB senare både ställde in en emission av D-aktier och pausade utdelningen.

Läs mer: Därför har kreditbetyg blivit en belastning: ”Allt kommer med ett pris”

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev