Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

AMF: Månadshyror kan hjälpa mest utsatta

Publicerad: 3 april 2020, 15:09

Bild 1/2  Mats Hederos på AMF berättar om hur man anpassar sig efter rådande läge på marknaden genom förändrade hyresmodeller.

Foto: Fastighetsnytt

Regeringen vill att fastighetsbranschen ska hjälpa utsatta hyresgäster i spåren av coronakrisen. ”Vi arbetar hårt för att utifrån varje enskild hyresgästs specifika förutsättningar hitta vägar framåt”, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter, till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetAMF FastigheterMats Hederos

Månadshyror, rabatterade hyror och ren omsättningshyra är bara tre exempel på åtgärder som har tagits i fastighetsbranschen den senaste tiden för att rädda utsatta hyresgäster. 

Detta efter regeringens besked om att fastighetsägare i april, maj och juni ska bevilja sänkt hyra. Staten bär i sådana fall hälften av hyresnedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran i andra kvartalet.

– Vi är positiva till regeringens stödpaket för tillfälliga hyresreduceringar för utsatta branscher. Hyresnivåer är dock en diskussion som måste stanna mellan oss och våra hyresgäster, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter. 

Vilka hyreslättnader har ni tagit fram?

– Vi har hittills bland annat gjort det möjligt att övergå till månadsbetalning.

Vad gör ni om hyresgäster struntar i att betala hyran?

– Vår utgångspunkt i denna kris är att hitta gemensamma vägar framåt tillsammans med dem som är mest utsatta. Då måste vi ha en extra tät dialog för att i så hög utsträckning som möjligt kunna undvika att sådana situationer uppstår.

Mats Hederos

Foto: AMF

Mats Hederos säger att AMF även har justerat minimiöppettiderna på sina handelsplatser, så att butikerna kan bemanna mer kostnadseffektivt, samt krediterat marknadsföringsbidraget kommande kvartal för sina hyresgäster på samtliga handelsplatser. 

Hur påverkas hyresgästsegmentet av krisen?

– Vi är tre veckor in i en denna extraordinära situation. Det är för tidigt att sia om coronapandemins långsiktiga konsekvenser. 

På kort sikt ser AMF dock att framförallt sällanköpshandel och besöksnäringen har fått en tuff situation, inte minst vad gäller likviditeten hos de mindre företagen. 

– Där arbetar vi nu hårt för att hitta gemensamma vägar framåt. 

Har du något som du själv skulle vilja lyfta i dessa kristider?

– Min ena dotter arbetar som sjuksköterska på akuten. Det gör att jag kanske mer än någonsin känner en oerhört stor respekt för alla som arbetar inom sjukvården. Och jag är väldigt glad att det lyfts fram vilken hjälteinsats de gör och kommer fortsätta att göra.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.