Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Allt fler valde kort bindningstid

Publicerad: 3 maj 2012, 11:35

Enligt SBAB steg andelen som valde att binda boräntan på den kortaste löptiden på tre månader till 66 procent i april. Var femte hushåll valde den billigaste bindningstiden på två år.


Ämnen i artikeln:

SBAB

Totalt valde 66 procent att binda lånet i tre månader vilket är två procentenheter mer än i mars.

– Det är den högsta andelen sedan i juli förra året. Jag tror att en förhoppning om att Riksbanken skulle sänka räntan i april ligger bakom att så många ville ha den kortaste bindningstiden, säger Maria Malmqvist, privatekonom på SBAB Bank.

Sänkningen från Riksbanken uteblev, men räntan med tre månaders bindningstid sjönk ändå med en tiondels procent under månaden.

De två vanligaste bindningstiderna är tre månader och två år. Sedan årsskiftet har drygt var femte bolåntagare valt att binda räntan i två år.

– Förr eller senare kommer fler att vilja binda lånet på längre tid. Sannolikt kommer de flesta då att välja en tvåårig bindningstid. I normalfallet är den räntan dyrare än den kortaste bindningstiden, men sedan i augusti har den varit billigare, säger Maria Malmqvist.

Långa bindningstider allt mindre populära
Åren innan finanskrisen, 2005-2007, låg andelen som valde en bindningstid på mellan fem och tio år på över tio procent. Toppen nåddes sommaren 2007 då hela 23 procent valde en så lång bindningstid. Sedan dess har andelen sjunkit rejält.

– De senaste fyra åren har vi sett en tydlig trend att långa bindningstider blivit allt mindre populära. Andelen sjönk dramatiskt hösten 2009 och sedan dess har i genomsnitt bara 2,5 procent av de nya lånen bundits i fem till tio år, säger Maria Malmqvist.

Hösten 2009 var skillnaden mellan räntor med lång och kort bindningstid rekordhög. Som mest skiljde det 2,82 procent i juli. Den rörliga räntan var då 1,78 procent och femårsräntan var 4,60.

Den stora skillnaden medförde att nio av tio bolåntagare valde den kortaste bindningstiden.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.