fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Willhem: 2023 inletts svagare än planerat – "räknar med ett fortsatt tufft år"

Publicerad: 12 maj 2023, 07:31

Mikael Granath, vd Willhem.

Foto: Pressfoto

Bostadsbolaget Willhem, ägt av Första AP-fonden, rapporterar en svag start på året med ökade kostnader och utdragna hyresförhandlingar. Det framgår av delårsrapporten. Och vd Mikael Grantah spår ett fortsatt tufft år.


Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


”Inledningen på året har innehållit många utmaningar och vi gör ett första kvartal som har ett svagare ekonomiskt utfall än planerat. Det beror på uteblivna hyresintäkter på grund av utdragna hyresförhandlingar och kostnadsökningar", skriver vd Mikael Granath i vd-ordet.

Willhems intäkter ökade 7 procent i det första kvartalet, till 699 miljoner kronor, jämfört med motsvarande kvartal 2022. Driftnettot steg 5 procent till 395 miljoner kronor. I jämförbart bestånd var ökningen knappa 1 procent.

"Förhandlingarna om 2023 års hyror har varit besvärliga och utdragna. Vi är i skrivande stund inte helt klara. Inför 2023 gjordes en beräkning av hur stor ökning vi skulle behöva för att täcka de ökade kostnaderna och såg då att behovet var runt 16 procent. Sen dess har förutsättningarna försämrats ytterligare. Detta ska ses i ljuset av att vi är ett privilegierat bolag på finansieringssidan. Årets utfall är i storleken 4 procent", skriver Mikael Grantah.

Vidare har Willhem justerat ned fastighetsvärdena med 2,1 miljarder kronor under det första kvartalet, motsvarande 3,5 procent, till följd av högre avkastningskrav.

"På fastighetsmarknaden har transaktionsvolymerna var väldigt låga. Det är en spegelbild av hur det ser ut på finansieringssidan och vad pengar kostar. Vi räknar med ett fortsatt tufft år på alla plan både vad gäller driftnettoutveckling och fastigheternas värdeutveckling", skriver Mikael Granath.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev