torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Wallenstam i linje med förväntningarna

Publicerad: 3 maj 2023, 06:36

Hans Wallenstam, vd Wallenstam.

Fastighetsbolaget Wallenstams hyresintäkter för fastigheter uppgick till 660 miljoner kronor i det första kvartalet 2023. Analytikerna i Infronts sammanställning av sju analytikers estimat hade väntat 663 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln:

SvepetWallenstam FastigheterHans Wallenstam

ND


Driftöverskottet blev 462 miljoner kronor mot förväntade 489 miljoner kronor, medan förvaltningsresultatet landade på 265 jämfört med förhandstipset på 269 miljoner kronor.

Värdeförändringarna på fastigheter var 0 miljoner kronor jämfört med 187 miljoner kronor motsvarande period föregående år. Värdeförändring finansiella instrument uppgick samtidigt till -247 miljoner kronor (749).

Efter skatt blev resultatet 48 miljoner kronor (1.207).

Fastighetsbolaget Wallenstams vd Hans Wallenstam lyfter en rad strategier som ligger till grund för att bolagets position är "god", även i dagens mer osäkra tider.

Han lyfter bland annat det faktum att Wallenstam har avstått rating och huvudsakligen finansierat sig via banklån.

"Rating innebär att som bolag släppa kontrollen över vad som är bäst för bolaget, och i stället behöva utgå från ratinginstitutens mallar", skriver Hans Wallenstam i rapporten.

Han exemplifierar detta med att Wallenstam inte skulle kunnat bedriva nyproduktion i den omfattning som bolaget gjort de senaste åren och att bolagets koncentration till sina två svenska storstadsregioner inte passar in i ratingmodellerna.

Wallenstam har inte heller "låtit sig lockas" av att bygga finansieringen på billiga obligationslån, uppger Hans Wallenstam, utan "bolaget har hållit fast vid säkra krediter genom bank under alla år", skriver vd:n.

"Vi har haft en mindre andel lån på kapitalmarknaden, men aldrig mer än att vi känt oss trygga med att vid behov kunna ersätta dessa med banklån", uppger Hans Wallenstam.

Wallenstams fastighetsvärdering är oförändrad sedan årsskiftet, då bolaget gjorde en större nedskrivning.

"Just nu råder en stiltje och viss osäkerhet på transaktionsmarknaden vilket gör att värderingen inte förändrats detta kvartal och det känner vi oss komfortabla med", skriver Hans Wallenstam i rapporten.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev