söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Vasakronan om kontorsmarknaden: "Noterar en viss inbromsning och större försiktighet"

Publicerad: 28 april 2023, 11:57

Foto: Nicklas Thegerström

Vasakronans förvaltningsresultat ökar samtidigt som bolaget fortsätter att skriva ned sina fastighetsvärden. Det visar rapporten för det första kvartalet. Vd Johanna Skogestig konstaterar att det är en fortsatt bra efterfrågan på kontor, men att en ökad försiktighet syns hos företagen.

Ämnen i artikeln:

Vasakronan Fastigheter

JB


Vasakronans hyresintäkter ökade 17 procent i det första kvartalet, till 2 221 miljoner kronor, jämfört med det första kvartalet 2022. I jämförbart bestånd ökade hyresintäkterna med 14 procent.

Samtidigt steg driftsöverskottet 16 procent och förvaltningsresultatet ökade 5 procent, till 1 147 miljoner kronor.

Läs mer: Fabege avvaktar med nya projekt: "Fokus nu på gnet i vardagen"

"Med respekt och ödmjukhet för att Vasakronans affär är sencyklisk, kan jag ändå konstatera att vi fortsätter att öka vårt förvaltningsresultat trots högre finansiella kostnader. Det förklaras av att vi färdigställt ett stort antal projekt som gått in i förvaltning, men också av den höga inflationen som resulterat i hyresökningar för de hyresavtal som är kopplade till index", skriver Vasakronans vd Johanna Skogestig i vd-ordet.

Nettouthyrningen var negativ under kvartalet, -46 miljoner kronor, där dock merparten förklaras av att JM aviserat att de kommer lämna sitt huvudkontor i Frösunda vid årsskiftet 2024/2025.

"Efterfrågan på bra kontor i våra marknader står sig, men vi noterar en viss inbromsning och större försiktighet hos företag att expandera. Att företag väljer att avvakta med att ta den typen av beslut är helt naturligt i rådande marknadsläge", skriver Johanna Skogestig.

Läs mer: Platzer märker ingen lågkonjunktur: "Det andra kvartalet kan bli precis lika bra som det första"

Samtidigt konstaterar hon att det är en stor rörelse på kontorsmarknaden, där det fortsatt är högst tryck på de bästa lokalerna i de bästa lägena. I Stockholms innerstad city tecknas fortfarande avtal med hyror på toppnivåer.

"På sikt kommer lågkonjunkturen med all sannolikhet att leda till ännu större kostnadsfokus hos våra kunder, vilket i så fall innebär att vi går mot en tuffare marknad. Samtidigt ser vi en ökande trend där många företag väljer att satsa på sina lokaler, ofta till förmån för mer centrala och attraktiva lägen. Skillnaden i betalningsvilja mellan bra och mindre bra lokaler och lägen har ökat. Det gynnar Vasakronan och är något jag tror kommer bli ännu tydligare framöver", skriver Johanna Skogestig.

Vasakronan sänker fastighetsvärdena med drygt 5 miljarder kronor under kvartalet, motsvarande 2,7 procent. Detta förklaras främst av höjda bedömda avkastningskrav.

Vasakronan 1 kv i korthet

(Jämförelse motsvarande kvartal föregående år)
Hyresintäkter: 2 221 Mkr (1 902)
Driftsöverskott: 1 620 Mkr (1 400)
Förvaltningsresultat: 1 147 Mkr (1 088)
Värdeförändringar fastigheter: -5 048 Mkr (2 922)
Resultat efter skatt: -3 309 Mkr (3 895)

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev