fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Trianons vd: "Räntekostnaderna ökade med över 50 miljoner"

Publicerad: 13 juli 2023, 06:11

Olof Andersson vd Trianon

Foto: Mostphotos, Trianon

Fastighetsbolagets förvaltningsresultat minskade med 34 procent under det andra kvartalet på grund av skenande räntekostnader.

Ämnen i artikeln:

Trianon FastigheterOlof Andersson

R


– Räntekostnaderna ökade med över 50 miljoner jämfört med förra årets kvartal, vilket vi i det korta perspektivet inte kunnat kompensera oss för, kommenterar bolagets vd Olof Andersson.

Arbetet med räntesäkring fortsätter och swapportföljen uppgår nu till 2,95 miljarder och löper med en genomsnittlig ränta på 2,7 procent. Bolaget började redan förra året anpassa sig till nya förutsättningar med inflation och ökade räntekostnader.

– Det fortlöper enligt plan och innebär att vi 2024 är tillbaka på tillväxtresan. Våra ökade hyresintäkter samt våra räntesäkringar bidrar till att vi stärker vår räntetäckningsgrad, som nu uppgår till 1,8 gånger beräknat på rullande 12 månader.

Trianons kv 2 i korthet

• Hyresintäkter 188 miljoner kronor (171).
• Driftsöverskott 131 miljoner kronor (107).
• Resultat efter skatt 88,8 miljoner kronor (145).
• Värdeförändringar i förvaltningsfastigheter påverkade resultatet med 34,5 miljoner kronor (37,1). Värdeförändring på derivat uppgick till 22,6 miljoner kronor (67,8).

I början av det andra kvartalet genomfördes också den största försäljningen i bolagets historia, då fastigheter till ett värde av 1,3 miljarder såldes.

– Naturligtvis påverkas Trianon av rådande inflation och ökade räntor, samt av tillgången till kapital. Transaktionen gör dock att vår redan starka balansräkning stärkts och att vi stärker viktiga nyckeltal.

Läs även: Trianon säljer 65 000 kvm för 1,3 miljarder

Bolaget nådde en positiv nettouthyrning om 3 miljoner under andra kvartalet och 10 miljoner under årets första sex månader.

– Vi får således ännu en gång ett kvitto på att det råder en stabil efterfrågan på samtliga av våra lokaler.

Den starka efterfrågan märks enligt bolaget i alla Trianons segment och på bostadssidan står ett hundratal sökande till nästan varje ledig lägenhet.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev