Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Svårbedömd första rapport från SBB

Publicerad: 1 maj 2017, 16:16

Ilija Batjlan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget.

Foto: Elias Ljungberg.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden offentliggjorde på fredagen sin första delårsrapport som ett publikt och börslistat fastighetsbolag. Bolaget är i väldigt snabb tillväxt och därför vanskligt att jämföra. Man får således förlita sig på diverse nyckeltal för att bedöma bolagets rapport och de flesta av dessa ser relativt bra ut.


Ämnen i artikeln:

SBB Fastigheter

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden offentliggjorde på fredagen sin första delårsrapport som ett publikt och börslistat fastighetsbolag. Bolaget är i väldigt snabb tillväxt och någon jämförelse med tidigare kvartal finns inte men dock en sådan för perioden från 2 mars 2016 till årsskiftet. Bolaget är dock i allt väsentligt ett helt annat sådant och därför vanskligt att jämföra. Man får således förlita sig på diverse nyckeltal för att bedöma bolagets rapport och de flesta av dessa ser relativt bra ut.

Driftnettot för första kvartalet uppgick till 130,7 miljoner kronor vilket motsvarar en överskottsgrad om 55,3 procent. För att vara ett bostadsbolag är det en relativt hög överskottsgrad men den stora andelen samhällsfastigheter gör dock att överskottsgraden eventuellt borde vara lite högre. Ett renodlat samhällsfastighetsbolag som Hemsö har exempelvis en överskottsgrad om över 70 procent medan bolag med bostäder och en mindre andel samhällsfastigheter ligger mellan 55 och 50 procent. Samhällsbyggnadsbolaget torde därför kanske rimligtvis ligga i intervallet 60-70 procent.

Segmentsredovisningen visar att bostadsportföljen är dyr i drift, överskottsgrad 38 procent, medan samhällsfastigheterna är mycket lönsamma, 77 procent i överskottsgrad vilket är imponerande. Det finns dock mycket att önska i form av ökad lönsamhet i bostadsportföljen.

Förvaltningsresultatet ligger på 35,1 miljoner kronor för kvartalet men före skatt gör man en vinst om 845,9 miljoner vilket huvudsakligen förklaras av värdeförändringar om 810 miljoner kronor. Det är stora värden men återigen, då ingen historik finns är det oerhört svårt att fälla någon dom över resultatet men allteftersom tiden går blir det enklare och framtiden får utvisa hur intäkter och fastighetsvärden utvecklas.

Samhällsbyggnadsbolagets balansräkning uppgick vid kvartalsskiftet till 17,5 miljarder kronor och varav det egna kapitalet låg på 5,2 miljoner kronor. Det innebär att soliditeten är ganska exakt 30 procent vilket är godkänt och belåningsgraden på 64 procent likaså.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

SBB Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.