Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Styrkebesked från Heimstaden

Publicerad: 14 februari 2020, 14:31

Heimstaden ser numera merparten av Europa som sin hemmamarknad. På bilden vd Patrik Hall.

Foto: Lasse Åkerström

Heimstaden redovisar imponerande tillväxtsiffror för 2019. Det norskägda bostadsbolaget siktar nu på att ta sig in på ytterligare marknader i Europa.


Ämnen i artikeln:

Heimstaden

Hyresintäkterna ökade till 4,3 miljarder kronor 2019 från 3,2 miljarder under föregående år. Förvaltningsresultatet, rensat för orealiserade valutaeffekter i moderbolaget, steg till 1,2 miljarder kronor (0,9).

Heimstaden köpte fastigheter för 33 miljarder kronor det gångna året, merparten i Nederländerna. Bolaget har under året tagit in över 21 miljarder kronor genom emissioner av aktier och obligationer.

Läs även: Hela bokslutsrapporten 

Öppnar för nya länder

– De senaste åren har vi byggt en stark skandinavisk aktör som också har stor närvaro i Nederländerna och ett brohuvud i Tyskland. Nu vänder vi blicken mot ytterligare marknader och möjligheter, säger Heimstadens vd Patrik Hall i rapporten.

Marknadsvärdet på fastighetsbeståndet ökade 57 procent till 113 miljarder kronor (72).

Läs även: Heimstaden Bostad nu störst i Tjeckien

I början av januari meddelade Heimstaden att man kommer bli det största bostadsbolaget i Tjeckien efter köpet av Residomo för över 13 miljarder kronor.

– Det sista kvartalet 2019 blev mycket intensivt och jag ser att den positiva utvecklingen fortsätter. Heimstaden Bostad har tagit stora kliv under året för att kunna gå från en marknadsledande position i ett par länder till att bli en välkänd europeisk aktör, säger Patrik Hall.

Finansmannen Ivar Tollefsen är, genom Fredensborg AS, majoritetsägare i Heimstaden. Folksam deltog i början av året i en nyemission, som kommer ge en ägarandel om sju procent av kapitalet.

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Heimstaden

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.