Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Stendörren: ”Vi kan ta tillvara ett tuffare klimat på transaktionsmarknaden”

Publicerad: 20 juli 2022, 06:38

Foto: Stendörren

Stendörren ökar nettouthyrningen för sjätte kvartalet i rad och har planer på att utöka portföljen i Finland där bolaget gjorde sitt första förvärv i juli.


Ämnen i artikeln:

Stendörren Fastigheter

– Genom omfattande refinansieringar har vi förlängt kapitalbindningen avsevärt och tillskapat likviditet som gör att vi kan ta tillvara de möjligheter som uppstår i ett tuffare klimat på finans- och transaktionsmarknaden, säger bolagets vd Erik Ranje i rapporten. 

Redan innan årsskiftet utökade Stendörren med bakgrund av inflations- och ränteoron sin räntesäkring och genomfördes åtgärder för att öka handlingsutrymmet. Det innebär att 80 procent av bolagets räntebärande skulder nu är säkrade baserat på prognostiserad förbrukning, samt 80 procent av elen prissäkrad 2022–23 och 50 procent under 2024.

Under kvartalet gjorde Stendörren sitt första förvärv i Finland med tre industrifastigheter för 75 miljoner kronor i Helsingforsregionen. 

– Vår expansion på nya marknader har fortsatt. Helsingforsregionen är en marknad där vi ser möjlighet för ytterligare attraktiva affärer som kan bidra med stark lönsam tillväxt, säger Ranje. 

Bolaget köpte även tre fastigheter i Köpenhamnsregionen för 93 miljoner kronor och tre fastigheter i Göteborg för 46,1 miljoner kronor. 

– För sjätte kvartalet i följd levererar vi mycket stark nettouthyrning och ökar successivt den ekonomiska uthyrningsgraden, som landade på 91 procent. Den ekonomiska uthyrningsgraden uppgår till 93 procent, en utveckling vi är mycket stolta över.

Bolaget har även erhållit bygglov för två byggnader för lätt industri i Almnäs och Södertälje, Stockholm med byggstart under tredje kvartalet. 

Januari-juni 2022

Hyresintäkterna ökade med 10 procent till 357 miljoner kronor (326) och driftnettot ökade med 14 procent till 268 miljoner kronor (234).

Förvaltningsresultatet ökade med 30 procent till 159 miljoner kronor (122).

Nettouthyrningen uppgick under perioden till sammanlagt ca 32 miljoner kronor och nya hyresavtal tecknades med ett sammanlagt årshyresvärde om ca 45 miljoner kronor.

De hyresavtal som omförhandlades under perioden ledde till en ökning av hyresvärdena om 21 procent.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 107 miljoner kronor (129) motsvarande 3,78 kronor per aktie (4,53).

Värdeförändringen av förvaltningsfastigheter uppgick för perioden till 208 miljoner kronor (539).

Periodens resultat uppgick till 433 miljoner kronor (535) motsvarande 14,30 kronor per aktie (17,94) före utspädning och 14,26 kronor per aktie (17,92) efter utspädning.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Stendörren Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.