torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Stefan Dahlbo hoppfull trots Fabeges stigande vakanser

Publicerad: 20 oktober 2021, 11:00

Stefan Dahlbo är särskilt nöjd med den stora uthyrningen till Alfa Laval i Flemingsberg, även om den inte kommer att synas i bolagets böcker förrän 2025. Foto: Fabege/Alfa Laval.

Det är fortsatt bra fart på hyresmarknaden i Q4 men det kan dröja länge innan Fabeges höga vakansgrad kommer ner igen. Det säger bolagets vd Stefan Dahlbo på onsdagen efter att bolaget redovisat ett lägre förvaltningsresultat än väntat.

Ämnen i artikeln:

FabegeStefan Dahlbo

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


Fabeges hyresintäker och förvaltningsresultat blev lägre än vad analytikerna förutspått i det tredje kvartalet och vakansgraden befinner sig på höga 10 procent. I den positiva vågskålen kan dock nämnas att nettouthyrningen var väldigt stark. 

Läs även: Fabege efter skrällköpet: ”Vi trappar upp tempot för bostäder i egen regi”

Förvaltningsresultatet ökade 7 procent till 404 miljoner kronor i det tredje kvartalet. Enligt Infront väntades en vinst på 411 miljoner.  Hyresintäkterna ökade 4 procent till 721 miljoner kronor, att jämföra med väntade 726 miljoner kronor. Marknaden svarar med att handla ner bolagets aktie 2 procent vid lunchtid på onsdagen. 

Fagebe skriver i rapporten att man haft ett aktivt kvartal med en positiv nettouthyrning på 74 miljoner kronor. De omförhandlingar som gjordes under perioden ledde till hyresökningar på 11 procent.

– Vi ser att även in i Q4 att det fortsätter vara bra aktivitet, säger Stefan Dahlbo under en webbsänd pressträff efter rapporten.

Hyresgäster börjar komma till skott

Enligt Dahlbo har kunderna nu blivit mer beslutsamma och börjat ta beslut som man tidigare skjutit på. Han pekar även på att vissa segment som haft det motigt under pandemin nu börjar vakna till liv. 

– När det gäller hotellen och restaurangerna så har de fått ett uppsving under sommaren och inledningen på hösten, och framför allt nu i oktober, säger han.

Dahlbo är väldigt tillfreds med en stor uthyrning till Alfa Laval i bolagets nya utvecklingsområde i Flemingsberg under kvartalet. Hyresvärdet uppgår till 45 miljoner kronor. 

– Vi är stolta över Alfa Laval. Det är den största uthyrningen i Sverige så här långt under 2021, säger han. 

Läs även: Fabege tecknar avtal med industrijätte - först ut i nya kontorssatsningen

Samtidigt kan man konstatera att det dröjer ända tills 2025 innan projektet är klart så att Alfa Laval flyttar in, så det kommer dröja innan det ger avtryck i Fabeges böcker. 

Risk för högre vakanser

Bolagets vakanser var 10 procent vid utgången av det tredje kvartalet, att jämföra med 9 procent för ett år sedan. Det finns dock risk att de kommer upp ytterligare framöver. Det beror på att Skatteverket flyttar ut från Nöten i mars 2022.

– Jag tror att den kommer öka litegrann under våren, säger Åsa Bergman, Ekonomi- och finanschef under presentationen.

Och det kan ta tid innan det fylls på med nya hyresgäster.

– Andra halvan av 2023 är väl rimligt. Vi jobbar just nu med hela det projektet, både på uthyrning och på projektsidan, säger Stefan Dahlbo. 

Han är dock inte orolig för att det ska uppstå några strukturella vakanser vare sig i Nöten eller i bolagets övriga portfölj. I juli 2022 sker en stor inflyttning då Convendum, som är årets andra stora uthyrning vid sidan av Alfa Laval, tillträder sina nya lokaler. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev