Måndag10.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Delårsrapporter

Stark rapport men marknaden besviken

Publicerad: 4 November 2014, 13:06

Balder redovisar ett driftnetto på 494 miljoner kronor för årets tredje kvartal, en klar ökning från fjolårets 345 miljoner kronor. Ökningen förklaras av att hyresintäkterna har ökat med 194 miljoner kronor och även om kostnaderna samtidigt har ökat så stiger bolagets lönsamhet en aning.


Ämnen i artikeln:

Balder Fastigheter

Således uppgår överskottsgraden till 75,4 procent för kvartalet, jämfört med 74,8 procent ifjol. Även förvaltningsresultatet stiger, med 104 miljoner kronor till 309 miljoner för kvartalet.

Att Balders intäkter och förvaltningsresultat ökar är inte konstigt med tanke på att bolagets balansräkning har vuxit med dryga 11 miljarder kronor och då är det viktigt att titta på nyckeltalen. Överskottsgraden är det första nyckeltalet man tittar på och den stiger som nämnts ovan, om än marginellt men samtidigt är en överskottsgrad på över 70 procent högt sett till sammansättningen av Balders bestånd. Även andra viktiga nyckeltal, som exempelvis belåningsgraden och räntetäckningsgraden ger ett robust intryck och likaså soliditeten. Belåningsgraden ligger på 56,6 procent vilket är bland det bästa som börsens fastighetsbolag presterar. Hittills har endast Atrium Ljungberg och Castellum redovisat en lägre belåningsgrad men då ska man komma ihåg att Hufvudstaden, Heba och Wallenstam, bolag som i regel har en låg belåning har kvar att rapportera. Samtliga dessa bolag rapporterar för övrigt på onsdagen.

Räntetäckningen ligger på starka 3,5 gånger räntekostnaderna och soliditeten på godkända 34,2 procent och direktavkastningen på 5,7 procent vilket även det är godkänt.

Återgår vi till resultaträkningen så är det bara att konstatera att posten värdeförändringar derivat förvränger slutbilden, som den för övrig gör i nästan alla fastighetsbolag numera. Undervärdena i derivatportföljen stiger på grund av det låga ränteläget jämfört med fjolåret när utvecklingen var den motsatta och det gör att resultat före skatt blir betydligt lägre än ifjol, 354 miljoner kronor jämfört med 415 miljoner.

Trots det finns det inget som tyder på annat än att Balder har gjort ett starkt kvartal men samtidigt tyder börsens reaktion på delårsrapporten på att utfallet var lägre än de förväntningar aktiemarknaden hade. Strax före klockan 14, då rapporten offentliggjordes, hade aktien stigit med cirka 1 procent men föll sedan skarpt ner till -1,2 procent och strax före klockan 15 låg aktien på -3 procent.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Balder Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.