Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Stark avslutning på 2012 för många länder

Publicerad: 24 januari 2013, 13:17

CBRE:s kvartalsundersökning av hyror och avkastning för fjärde kvartalet 2012 på en viss återhämtning av hyror inom prime-segmentet. Den europeiska marknaden för investeringar i kommersiella fastigheter fick ett starkt avslut på 2012 och flera länder rapporterar sina högsta kvartalssiffror sedan 2007.


Ämnen i artikeln:

CBRE

– Aktiviteten och rörelserna på hyresmarknaden fortsätter att vara begränsade eftersom vi förväntar oss att 2013 blir ett år av osäker ekonomisk återhämtning.  Handeln inom prime-segmentet visar starkare drivkraft för uthyrningen eftersom handlarna fortfarande är försiktiga när de väljer lokalisering för nyetablering.  Investerarnas intresse riktar alltjämt in sig på den lönsamma delen av marknaden, och årets sista kvartal visar tydligt på prisförändringar på de stora och populära investeringsmarknaderna, till exempel Tyskland och Frankrike, säger Richard Holberton, Director of EMEA Research på CBRE, i ett pressmeddelande

- Primehyrorna inom kontorssegmentet i Europa var i stort sett oförändrade under fjärde kvartalet 2012 och det gäller även för hela året jämfört med föregående.  Under kvartalet upplevde fem av de 53 marknaderna i undersökningen en ökning av de mest lönsamma uthyrningarna, 40 var oförändrade och åtta föll.  Den största ökningen skedde i Düsseldorf, som gick upp med 4,0 procent under kvartalet, medan det största fallet skedde i Kiev, som gick ned med 8,6 procent under kvartalet.
- Primehyrorna inom handelssegmentet gick upp med 2,1 procent under fjärde kvartalet 2012, vilket innebar att CBRE Prime Retail Rent Index för EU-15 blev 5,0 procent högre än för ett år sedan.  Sex av de 49 undersökta marknaderna registrerade en ökning, 41 var oförändrade och två föll.  Den största ökningen var i Istanbul där det skedde en ökning med 33 procent under kvartalet.  Det största fallet skedde i Porto, som gick ned med 16,7 procent under kvartalet.
- Europeiska industrihyror var oförändrade under fjärde kvartalet 2012, vilket gav ett resultat för CBRE Industrial Rent Index för EU-15 som var 1,5 procent lägre än för ett år sedan.  Fyra av de 43 marknaderna i undersökningen visade en ökning, 38 var oförändrade och endast en föll.  Den plats som ökade mest i Europa var München, som gick upp 4,8 procent, och den enda som föll var Istanbul, som gick ned 3,6 procent.

Analysen baseras på kvartalsvis bevakning av de primära marknaderna i EU-15-länder, som består av 53 kontorsmarknader, 49 detaljhandelsmarknader och 43 industrimarknader.

Den europeiska marknaden för investeringar i kommersiella fastigheter fick ett starkt avslut på 2012 och flera länder rapporterar sina högsta kvartalssiffror sedan 2007. De totala investeringarna i Europa nådde EUR 41,5 miljarder under fjärde kvartalet 2012, vilket var en uppgång med 48 procent jämfört med tredje kvartalet och 16 procent jämfört med fjärde kvartalet 2011.

För 2012 som helhet uppgick transaktionsvolymen EUR 120,4 miljarder vilket matchar 2011 års volym om EUR 120,3 miljarder. En svag ökning i västra Europa uppväger den minskade aktiviteten i centrala och östra Europa, men det blev en stark avslutning på året i både Ryssland och Polen. Det kan noteras att fjärde kvartalet 2012 var det mest aktiva kvartalet för Polen sedan 2006.

– Den europeiska investeringsmarknaden har visat på ytterligare polarisering under 2012 med en allt tydligare skiljelinje mellan norra och södra Europa. Omsättningen under årets sista kvartal låg på rekordnivåer på vissa marknader, till exempel Tyskland och Norge, som båda fortsätter att vara populära för investerare som vill göra trygga placeringar. London har också satt historiska rekord och fortsätter att vara en drivkraft för Storbritannien och de europeiska marknaderna tack vare en stor andel utländska investeringar, säger Jonathan Hull, Head of EMEA Capital Markets på CBRE.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande CBRE

Ämnen i artikeln:

CBRE

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.