Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Stabilt Q3 för Hufvudstaden – ser vakanser och rabatter ännu en tid

Publicerad: 11 november 2021, 11:06

Fastighetsbolaget Hufvudstaden, som har varit under press till följd av pandemin, ökade under det tredje kvartalet både omsättning och resultat i linje med förväntningarna och ser en viss ljusning både inom kontor och retail, men att hyresrabatter och vakanser fortsatt kommer att vara aktuellt de kommande kvartalen.


Ämnen i artikeln:

HufvudstadenKvartalsrapport

Nettoomsättningen ökade till 632 miljoner kronor i kvartalet upp från 434 miljoner motsvarande kvartal 2020. Bruttoresultatet ökade till 348 miljoner kronor mot väntade 352 miljoner kronor, upp från 306 miljoner i fjol.

Hufvudstaden skriver att en viss vändning märkts under den senare delen av tredje kvartalet, men att flera hyresgäster fortsatt har en försvagad betalningsförmåga, främst inom butik och restaurang. 

Läs även: Balder slog vinstförväntningarna i Q3 

Hyresrabatter för årets första nio månader till följd av pandemin uppgår till 98 miljoner kronor, något som delvis vägs upp av ersättning från staten på cirka 47 miljoner kronor, vilket ger en nettoeffekt om cirka 51 miljoner, skriver Hufvudstaden, och detta spås fortsätta ytterlige en tid.

– Resultatet från vår löpande verksamhet bedöms vara påverkat även under kommande kvartal, om än med en avtagande effekt, skriver bolaget och fortsätter:

– På kontorshyresmarknaden har intresset för lokaler ökat under kvartal 2 och 3 i år. Fler hyresavtal tecknas men uthyrningsprocessen tar längre tid. Mot bakgrund av detta har Hufvudstadens vakansgrad ökat. Bedömningen är dock att hyresmarknaden utvecklas positivt men att en eftersläpning medför att vakansgraden kommer vara något ovan normalintervallet under de kommande kvartalen.

 

Björn Rundström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

HufvudstadenKvartalsrapport

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.