Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Delårsrapporter

Stabilt kvartal av Kungsleden

Publicerad: 24 Oktober 2014, 08:33

Kungsleden redovisar ett driftnetto på 403,8 miljoner kronor för årets tredje kvartal, en ökning med 94,3 miljoner jämfört med motsvarande kvartal ifjol. Det förklaras som tidigare i år av att bolagets förvärv av GE Real Estates svenska fastighetsportfölj nu ingår i resultatet vilket det inte gjorde ifjol.


Ämnen i artikeln:

Kungsleden Fastigheter

Därmed blir en jämförelse av kvartalen knappt möjlig då man jämfört två olika bolag. Det blir egentligen inte förrän man kan jämföra två kvartal med GE-portföljen inombords som en jämförelse kan bli någorlunda korrekt och med tanke på att Kungsleden nu har renodlat en hel del i just den portföljen kan det dröja ett tag innan vi som analytiker kan göra en bra jämförelse.

Det innebär att vi får gå mer på nyckeltalen är jämförelse och ser man till Kungsledens nyckeltal tyder det allra mesta på att man har gjort ett bra eller åtminstone stabilt kvartal. Överskottsgraden ligger på 73,2 procent vilket ingen kan skämmas för och sett till förvaltningsresultat gör man ett som det verkar stabilt resultat på 216,9 miljoner kronor. Notera att dotterbolaget Nordic Modular inte längre redovisas i koncernens resultatsräkning vilket är ett steg närmare den avyttring av modultillverknings- och uthyrningsverksamheten som Fastighetsnytt får två år sedan kunde avslöja att var på ritbordet.

Kvartalets resultat får en skjuts uppåt av orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet som stiger med 168,5 miljoner kronor under kvartalet och mer än väger upp mot de stigande undervärdena i derivatportföljen som påverkar med -70,4 miljoner. Koncernen redovisar en realiserad vinst från försäljning av fastigheter på 7,5 miljoner kronor vilket kan tyckas vara relativt lite med tanke på hur aktivt Kungsleden ändå har varit på transaktionsmarknaden. Vinst före skatt hamnar på 322,3 miljoner kronor och ökar med 120,6 miljoner jämfört med samma kvartal ifjol men, återigen, en jämförelse är praktiskt taget omöjlig med tanke på att det i praktiken är två olika bolag som jämförs.

Kungsledens balansräkning uppgick vid kvartalsskiftet till 22,1 miljarder kronor varav eget kapital stod för 7,2 miljarder och soliditeten var således 32,4 procent. Stabilt med andra ord och det indikerar även andra nyckeltal som räntetäckningsgraden 2,5 och belåningsgraden 59,5 procent men det ska betonas att inne i den ligger även fastigheter som ska säljas, vilket dock inte någon större inverkan då lån kopplade till dessa sannolikt kommer att amorteras kraftigt eller betalas upp.

Sammanfattningsvis ett stabilt kvartal för Kungsleden. Den nya strategin har börjat implementeras och nytt kapital har nu hämtats in även om det inte påverkar det tredje kvartalet. Berömvärt är även att Kungsleden fortsätter sänka sin snittränta och vid kvartalsskiftet låg den på 5 procent och närmar sig snabbt konkurrenternas. Kungsledens ledning med vd Biljana Pehrsson i spetsen verkar kunna se till framtiden med tillförsikt.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Kungsleden Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.