Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Stabilt av Balder

Publicerad: 19 februari 2014, 13:27

Balder redovisar ett driftöverskott om 336 miljoner kronor för 2013 års sista kvartal och jämfört med motsvarande kvartal året innan är det en ökning om 42 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

Balder Fastigheter

Lönsamheten i bolaget sjunker dock en aning då överskottsgraden minskar från 66,4 procent till 64,6 procent. Kvartalets förvaltningsresultat i sin tur ökar med 32 miljoner kronor till 185 miljoner. Resultat före skatt ökar sedan med 118 miljoner till 658 miljoner kronor och den ökningen förklaras huvudsakligen av att Balders andelar i intressebolags resultat ökar markant och värdet på bolagets derivatportfölj utvecklas positivt. Noterbart är att Balders investering på vindkraftverk har inte givit det resultat man hade hoppats på och i sin kommentar pratar vd Erik Selin om snålblåst för vindkraften. Bolaget skriver ned värdet på sina vindkraftverk med 37 miljoner kronor under fjärde kvartalet.

Bolagets förvaltningsresultat för perioden januari till december hamnade på 697 miljoner kronor, en ökning med 114 miljoner kronor. Trots det lämnar man ingen utdelning för sina stamaktier men preferensaktieägare fortsätter få 20 kronor per år. Även över helåret utvecklas värdet på derivatportföljen betydligt bättre än under 2012 och likaså kan man räkna hem fler kronor ifrån intressebolagens utfall. Före skatt gör man en vinst om 2 151 miljoner kronor för helåret, vilket kan jämföras med 1 412 miljoner ifjol.

Balders balansräkning fortsätter växa och överstiger nu 30 miljarder kronor. Det egna kapitalet uppgår till 11,2 miljarder och soliditeten är således 37,3 procent. Det är värt att notera att Balders styrelse har höjt målet för bolagets soliditet till minst 35 procent, från tidigare 30 procent.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Balder Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.