Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Specialfastigheter: ”Vår projektvolym ökar marknadsvärdet”

Publicerad: 14 juli 2022, 11:03

Foto: John Sandlund

Specialfastigheter är i en tillväxtfas med närmare en miljard kronor av investeringar under andra kvartalet. Marknadsvärdet på fastigheterna uppgår nu till nästan 36 miljarder kronor.

Ämnen i artikeln:

Specialfastigheter

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Vår stora och växande projektvolym ökar marknadsvärdet. Vi är glada för den rejäla tillväxten och samtidigt tacksamma för att vi är ett så stabilt bolag när omvärlden är osäker och finansmarknaden orolig, säger bolagets vd Åsa Hedenberg i rapporten.

Akut platsbrist hos flera kunder och ökande produktionskostnader gör att Specialfastigheter arbetar kontinuerligt med att ta fram tillfälliga och permanenta typhus för att tillgodose behoven. 

– Vi har utvecklat typhuslösningar för att effektivt kunna möta lokalbehoven med moderna och mer ändamålsenliga lösningar.

Även Statens institutionsstyrelse har gått upp i stabsläge utöver Kriminalvården. 

Samtidigt fördyras upplåningen av den höga inflationen som drivit upp räntorna. Specialfastigheter har ett mycket starkt kreditbetyg, AA+, och har under kvartalet emitterat femåriga obligationer om sammanlagt 2 250 miljoner kronor med fasta räntor. Räntenivåerna för dessa obligationer har successivt stigit. 

– Vi ser en fortsatt ökning av priser på byggmaterial och ett intensivt arbete pågår med fokus på kostnadskontroll, resursförsörjning och tidplaner för att minimera påverkan av prisuppgångarna, säger Hedenberg.

Januari-juni 2022

Hyresintäkterna ökade med 2,0 % till 1 106 (1 084) Mkr

Förvaltningsresultatet minskade till 657 (764) Mkr

Värdeförändringarna på fastigheterna uppgick till 217 (-77) Mkr och värdeförändringarna på finansiella instrument uppgick till 130 (-1) Mkr

Periodens resultat efter skatt uppgick till 796 (614) Mkr

Marknadsvärdet på fastigheterna ökade till 35 659 (33 761) Mkr

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev