Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

SBB höjer prognos - fortsatt satsning på hållbarhet

Publicerad: 4 november 2021, 16:12

SBB:s grundare och vd Ilija Batljan kommenterade företagets positiva prognos på torsdagen.

Foto: Jenny Lagerqvist

Fastighetsbolaget SBB redovisar ett förvaltningsresultat över analytikernas förväntan och nu höjer bolaget vinstprognosen för helåret 2021.
Bolaget pekar på den organiska tillväxten och hållbarhetstänk som bakgrund till framgången.
– Dagens unga människor accepterar inte att vi fortsätter förstöra vår gemensamma planet, säger vd Ilija Batljan.


Ämnen i artikeln:

SBB Fastigheter

SBB presenterade starka siffror i sin tredje kvartalsrapport på torsdagen med ett förvaltningsresultat som slog marknadens förväntningar. Men siffrorna är egentligen ännu högre, enligt vd Ilija Batljan.

SBB-aktien hade med 30 minuters handel kvar stigit 4,4 procent på Stockholmsbörs som var upp 1,0 procent.

Bakgrund ska bland annat vara bolagets köp av fastighetsbolaget Unobo från Riksbyggen, som redovisas först i fjärde kvartalet, men som analytiker redan räknat med i sina estimat, sa Batljan under torsdagens presskonferens.

Och nu höjer SBB prognosen för helåret 2021 till en vinst per aktie på 9,80 kronor. Det är en upprevidering med 2 kronor från prognosen som gavs vid halvårsskiftet.

Något som stuckit ut i kvartalet var bolagets starka intjäning från fastighetsutvecklingen, där företaget i september justerade sina mål från 1,4 miljarder kronor per år till 2,2-2,5 miljarder. 

Nio månader in i året har bolaget redan levererat 2,7 miljarder kronor. 

Målet om att höja fastighetsvärdet till 300 miljarder kronor inom fem år ligger mycket i bolagets organiska tillväxt och just nu har bolaget över 3 000 bostäder i produktion. Vd:n Ilija Batljan säger han är övertygad om att SBB:s nordiska exponering skapar vara en unik kombination av lågrisktillgångar, men ser också möjligheter för expansion i bland annat Tyskland på sikt.

Läs även: SBB: Från noll till hundra miljarder på fem år - ”Vi har bara börjat”

Satsar på hållbarhet

Men han beskriver också bolagets organiska tillväxt och hållbarhetstänk som en av de stora anledningarna till den snabba fastighetsutvecklingen. Marknaden har enligt honom missbedömt hållbarhetens betydelse för den finansiella sektorn.

– Dagens unga människor accepterar inte att vi fortsätter förstöra vår gemensamma planet, säger Ilija Batljan, i en intervju med Dagens industri

Inom SBB innebär hållbarhet till exempel att befintliga fastigheter ska vidareutvecklas i stället för att rivas och byggas upp på nytt. Att alla fastigheter som innehafts i mer en tre år ska vara miljöinventerade och att bolaget till år 2030 ska vara helt klimatneutrala, alltså med negativa koldioxidutsläpp. 

Det ska uppnås genom bland annat satsaningar på vindkraft och solceller.

Ett exempel är den nyligen SBB-köpta skolan i Ystad som har ett långt hyresavtal och bedriver utbildning för årskurs F-6 enligt Montessoripedagogik. Den uthyrningsbara arean uppgår till cirka 2 500 kvadratmeter och skolan är belägen i det expansiva bostadsområdet Västra Sjöstaden i Ystad. Byggnaden är certifierad enligt miljöklass silver och har solceller på taket.

Bolaget jobbar även för att minimera övergångsriskerna genom att säkra upp tillgången till förnyelsebar el till fast pris genom att äga sol- och vindkraftsanläggningar, samt genom att ligga i framkant vad gäller grön och social hållbarhet, enligt en tidigare intervju med hållbarhetschef Marika Dimming. 

SBB har bedömts högt i social hållbarhet av exempelvis ISS Sweden, och investerar även i företag som satsar i samma linje. Ilija Batljan lyfter fram andra bolag som till exempel det onoterade bolaget Exeger, som jobbar utifrån vetenskap och teknik för hållbar energi och genom solceller omvandla alla former av ljus till elektrisk kraft.

– De gamla och gubbar och gummor som styr finanssverige kommer nog behöva gå en del kurser för att förstå vilken stor omvandling som pågår just med fokus på hållbara bolag.  

Läs även: SBB ska växa till 300 miljarder kronor 2026 

Högre siffror än redovisat

Bolagets förvaltningsresultat steg till 995 miljoner kronor, vilket var 9 procent över analytikernas prognos på 915 miljoner kronor, enligt Infronts enkät. Resultatet var en ökning med 47 procent mot föregående år och nu höjer SBB sin prognos för helåret 2021.

Driftöverskottet ökade till 1.089 miljoner kronor (852) i kvartalet mot väntade 1.102 miljoner kronor.

Hyresintäkterna steg till 1 459 miljoner kronor, vilket är en ökning med 21 procent mot motsvarande kvartal föregående år. Analytikerna i Infronts sammanställning hade väntat sig hyresintäkter på 1 524 miljoner kronor.

I jämförbart bestånd för årets första nio första månader ökade hyresintäkterna med 1,7 procent.

Annica Ögren

annica.ogren@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SBB Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.