Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Delårsrapporter

Sagax ökar vinsten

Publicerad: 27 Oktober 2014, 14:27

Sagax redovisar ett driftöverskott på 245 miljoner kronor för årets tredje kvartal, vilket jämfört med motsvarande kvartal ifjol är en ökning om 40 miljoner samtidigt som hyresintäkterna har ökat med 49 miljoner.


Ämnen i artikeln:

Sagax

Överskottsgraden har alltså sjunkit med 1,2 procentenheter till 87,5 procent som är en mycket hög överskottsgrad, även i jämförelse med de andra logistikbolagen på börsen. Koncernens förvaltningsresultat hamnar på 141 miljoner kronor men lägger man till bolagets andel i joint ventures förvaltningsresultat hamnar kvartalets förvaltningsresultat på 199 miljoner och ökar med 47 miljoner jämfört med ifjol. Bortsett från joint ventures ökar förvaltningsvinsten med 22 miljoner kronor. Bolagets joint ventures är Söderport som man äger till hälften tillsammans med Hemfosa och Hemsö som man äger till 15 procent mot Tredje AP-fondens 85 procent.

Före skatt gör Sagax en vinst på 141 miljoner kronor för kvartalet och den ökar trots stigande undervärden i derivatportföljen, något som har blivit en röd tråd i fastighetsbolagens delårsrapporter. Ifjol gjorde man en vinst före skatt på 118 miljoner kronor för kvartalet.

Sagax balansräkning har vuxit en hel del hittills i år och vid kvartalsskiftet låg bolagets tillgångar på 13,3 miljarder kronor varav eget kapital stod för 4 miljarder. Det innebär en soliditet på 30,2 procent och Sagax har nu lyft sin soliditet märkbart efter att under en tid ha varit bland börsens minst solida fastighetsbolag, allt beröm värt. Direktavkastningen ligger på 8 procent vilket är bland det högsta som börsens fastighetsbolag redovisar och belåningsgraden på 65,4 procent. Räntetäckningen är starka 2,6 gånger räntekostnaderna och vakansgraden låga 5 procent, vilket kan tyckas vara nästan för lågt. Sammantaget gör Sagax dock ett väl godkänt kvartal.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Sagax

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.