Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Rutger Arnhult: ”Inflation och stigande räntor dämpar aktiviteten”

Publicerad: 15 juli 2022, 06:43

Rutger Arnhult, vd Castellum.

Foto: TT

Med stöd av en stark hyresmarknad redovisar Castellum en positiv nettouthyrning på 109 miljoner kronor och en uthyrningsgrad som är den högsta någonsin. Men utmaningen framåt blir höjda räntor: ”Det kommer att utmana oss alla”, säger Rutger Arnhult i rapporten.


Ämnen i artikeln:

Rutger ArnhultCastellum

Uthyrningsgraden ökar till 93,7 procent, där Region Väst och Region Mälardalen står för den största nettouthyrningen under perioden och var fjärde hyreskrona kommer från offentlig verksamhet.

– Tillsammans med en bra geografisk spridning i nordiska tillväxtregioner ger detta ett mycket stabilt kassaflöde med god riskspridning, säger bolagets vd Rutger Arnhult i rapporten.

Pandemin och det pågående kriget i Ukraina uppges ha haft stor påverkan på entreprenadmarknaden med onormala prishöjningar på material och energi. 

– Vi lägger stort fokus på riskhantering utifrån dessa utmaningar, både i pågående projekt och projekt under uppstart, för att minimera framtida konsekvenser. Vi ser också en period av höjda räntor framför oss. 

Hela branschen kommer enligt honom att känna av räntebanan framöver. 

– Det kommer att utmana oss alla. Efter att ha sett en rekordhet transaktionsmarknad under föregående år och under inledningen av detta ser vi nu en mer avvaktande marknad där inflation och stigande räntor dämpar aktiviteten. 

Läs även: Mörka moln hopar sig över SBB – aktieras och miljardförlust 

Men den egna projektutvecklingen ger fortsatt en god tillväxt i portföljen och efterfrågan på kontor och lager/logistikyta består, enligt Arnhult. 

Han säger sedan att förvärvet av Kungsleden har varit framgångsrikt, som nu är en integrerad del av Castellumkoncernen där samtliga minoritetsintressen för Kungsleden är hanterade. 

– Redan nu uppstår synergieffekter, dels genom större marknadsandelar, dels genom kunskapsutbyten och ett effektiviserat förvaltningsarbete.

Kungsleden ökade förvaltningsresultat på 715 miljoner kronor under halvåret med 65 miljoner kronor jämfört med förra året. Resultatet uppgick till 1 410 miljoner kronor (1 711 miljoner). 

Under kvartalet har Castellum utökat längre banklån till i stort oförändrade marginaler och tagit upp nya obligationslån. Samt tecknat sitt första netto-nollhyresavtal för klimatneutralitet som förbinder hyresvärd och hyresgäst att vidta konkreta åtgärder och mäta utfallet för minskade utsläpp under hyresperioden. 

– Ett netto-noll-avtal som förhoppningsvis får stå modell för många hyresgäster och kolleger i branschen framöver, säger Rutger Arnhult. 

Januari–juni 2022

Starkt halvår med 47 % tillväxt i förvaltningsresultatet, trots en turbulent omvärld

Intäkterna uppgick till 4 400 mkr (2 936).

Förvaltningsresultat 2 375 mkr (1 615), motsvarande 7,13 kr per aktie (5,88).

Värdeförändringar på fastigheter 2 812 mkr (3 122) och derivat 2 470 mkr (117).

Periodens resultat 6 933 mkr (5 550), motsvarande 20,80 kr (20,20) per aktie.

Substansvärdet (EPRA NRV) 263 kr (227) per aktie, en ökning med 16 procent.

Efter investeringar om 2 678 mkr (1 679), förvärv om 147 mkr (335) samt försäljningar om 2 448 mkr (10 453) uppgår den totala fastighetsportföljen till 185 mdkr.

Nettouthyrningen under perioden uppgick till 109 mkr (66).

 

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Rutger ArnhultCastellum

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.