Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Rapport: Byggregler kan verka hämmande

Publicerad: 30 maj 2017, 13:16

Anders Kivijärvi, ÅF Byggekonomi.

På tisdagsförmiddagen presenterades en färsk analys om hur byggregler påverkar bostadsbyggandet. Regeringen har nu tillsatt en kommitté som ska komma med ett nytt förslag i december 2019.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Byggindustrier

På tisdagsförmiddagen presenterade Sveriges Byggindustrier en färsk analys om hur byggregler påverkar bostadsbyggandet. Branschfolk, politiker och övriga intresserade samlades i Radiohuset, Stockholm, för att diskutera ämnet.

Varför bygger vi inte fler bostäder? Varför är det så dyrt? Det är två viktiga frågor som presenteras i rapporten och som har ställts åtskilliga gånger i en mångårig debatt.

– Vi vill bland annat belysa hur byggreglerna kan verka hämmande för bostadsbyggandet, säger projektledaren Mårten Lindström från More10.

Det finns vissa regelverk som är mer iögonfallande än andra, enligt Matilda Bäcklund, arkitekt och utredare på Arkitema architects.

– Bullerreglerna ändrades för bara några veckor sedan, men vi skulle få problem även med de nya reglerna. Hur bullerregler fungerar är fortfarande långt ifrån självklart. Om regeln säger att vi bör ha en tyst sida i hälften av rummen, så kan rummen ha det, men kök räknas inte som rum och då måste man lägga till ett rum eller dra ifrån ett rum från den bullriga sidan, förklarar hon.

Andra normer som berörs i rapporten är bland annat tillgänglighet och avskildbarhet.

– Det finns studenter som har behov av små bostäder. Vad är kvalitet i bostadssammanhang? Centralt läge? Låg hyra? Service? Vackra fasader? Man kanske inte kan få allt. Det vore rimligt att lagligt kunna ha möjligheten att kunna prioritera. Samma sak gäller tillgänglighet, allt kan inte anpassas. I stället för införa specifika normer om en viss gatulutning, kanske man ska titta på alternativa lösningar, säger Matilda Bäcklund, till Fastighetsnytt.

Rapporten innehåller även kostnadskalkyler och en beskrivning på hur effektivare utnyttjande av byggvolym och mark ger lägre kostnad per bostad. Enligt förslaget kan man få ner hyresnivåer med cirka 1 200–1 500 kronor per månad i jämförelse med samrådsförslagets bostäder.

– Siffrorna ser angenämt fina ut utifrån dagens förutsättningar. Vi har kostnadsberäknat normalplanen, stommen, inte själva grundläggningen. När vi pratar produktionskostnader så är handlar det om entreprenadkostnader och en schablonkostnad, byggherrekostnad, på 19 procent. Trots att det blir en högre kostnad totalt sett på nybyggnadsprojektet, så blir hyran cirka 20 procent lägre, säger Anders Kivijärvi från ÅF Byggekonomi.

Han förklarar att produktionskostnaden utgör ungefär hälften av de totala kostnaderna, som omfattar markförvärv, markbearbetning, grundläggning, moms med mera.

Förhoppningen är att rapporten ska vara underlag för en utredning om modernare byggregler som regeringen har tillsatt och som kommer att presentera förslag i december 2019.

Teresa Ahola

Fakta:

Efter presentationen hölls ett panelsamtal med politiker, Handikappförbunden och Anders Sjelvgren, som du kan läsa här.

“Fler, billigare och bättre bostäder”-rapporten har utförts av en projektgrupp med More10, Arkitema architects, Arkitekthuset, RJCPM, ÅF Byggekonomi och ProDevelopment. De har haft stöd av Ikano Bostad, Riksbyggen, Botrygg, Besqab, Boverket, Studentbostadsföretagen, SABO, Tornstaden, JM, Wästbygg och Sveriges Byggindustrier. Rapporten utgör en summering av SBUF-projekt13271 och går att beställa från SBUF. Rapporten kan laddas ned här.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Byggindustrier

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.