Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Delårsrapporter

Platzer ökar kvartalsvinsten

Publicerad: 6 November 2014, 08:21

Platzer redovisar ett driftöverskott om 100 miljoner kronor, vilket satt i relation till bolagets hyresintäkter på 133 miljoner ger en överskottsgrad på 75,2 procent. Därmed sjunker lönsamheten en aning jämfört med motsvarande period ifjol då överskottsgraden låg 76,5 procent.


Ämnen i artikeln:

Platzer Fastigheter

Platzer redovisar ett driftöverskott om 100 miljoner kronor, vilket satt i relation till bolagets hyresintäkter på 133 miljoner ger en överskottsgrad på 75,2 procent. Därmed sjunker lönsamheten en aning jämfört med motsvarande period ifjol då överskottsgraden låg 76,5 procent. Det ligger dock inom marginalen och man kan inte dra några slutsatser av den minskade kortsiktiga lönsamheten, i synnerhet när överskottsgraden ligger så högt som 75 procent. Sett till belopp så ökar driftöverskottet med 12 miljoner kronor jämfört med fjolåret. Även förvaltningsresultatet ökar, med 10 miljoner kronor, och därmed gynnas Platzer av det faktum att räntenivån har sjunkit då räntenettot ligger på en oförändrade 38 miljoner kronor för kvartalet trots att de räntebärande skulderna har ökat avsevärt.

I vanlig ordning påverkar det lägre ränteläget även resultatet på sista raden och i vanlig ordning är det en negativ påverkan genom posten värdeförändring finansiella instrument, en negativ förändring om 47 miljoner nu jämfört med en positiv förändring om 7 miljoner kronor ifjol. Det innebär dock inte i fallet Platzer att kvartalets vinst blir mindre än ifjol, mest tack vare en mycket fördelaktig värdeutveckling i fastighetsbeståndet. Före skatt gör bolaget en vinst om 134 miljoner kronor, jämfört med 62 miljoner ifjol.

Koncernens samlade tillgångar uppgick vid kvartalsskiftet till 7,9 miljarder kronor och det egna kapitalet till 2,9 miljarder och soliditeten var således robusta 36,1 procent. Räntetäckningen ligger på 2,4 gånger räntekostnaderna och belåningsgraden är 61,1 procent.

På det hela en bra rapport även om jämförelsen med fjolårets tredje kvartal blir lite väl skev med tanke på värdeförändringarna i fastighetsbeståndet. Förvaltningsresultatet stiger och nyckeltalen tyder på ett lönsamt och robust bolag. Marknadens reaktion var också positiv och i den inledande handeln har Platzers aktie stigit med 3,3 procent.

Rapporten i sin helhet hittar du här.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Platzer Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.