Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Pandox levererar starkt resultat

Publicerad: 15 juli 2022, 11:14

Liia Nõus, vd Pandox

Foto: Mattias de Frumerie

Pandox levererar stark tillväxt i intäkter och driftnetto. Hotellmarknaden utvecklades mycket starkt i det andra kvartalet med stigande beläggningsgrader och högre snittpriser på samtliga marknader.


Ämnen i artikeln:

Pandox

– Den starka utvecklingen förklarades dels av en fortsatt normalisering av resandet med en ökad underliggande efterfrågan, dels av uppdämd efterfrågan efter pandemin, framför allt i fritidssegmentet, säger bolagets vd Liia Nõu i rapporten.

Under andra kvartalet var driftnettot från fastighetsförvaltningen 858 (568) miljoner kronor, medan nettoresultatet uppgick till 1 372 (-6) miljoner. För jämförbara enheter ökade Pandox totala nettoomsättning och totala driftnetto med 99 procent respektive 84 procent under det andra kvartalet jämfört med motsvarande period 2021. 

Pandox förlängde under det andra kvartalet hyresavtalen för 15 hotellfastigheter i Norden med Scandic, inklusive ett gemensamt investeringsprogram om cirka 700 miljoner kronor för produktutveckling, ompositionering och ökad gästkomfort. 

– Det är en viktig milstolpe som visar att hyresmodellen fungerar och att det finns starka incitament för både fastighetsägare och hyresgäst att arbeta långsiktigt med ett gemensamt affärsmässigt perspektiv.

Pandox har eget kapital och banklån med säkerhet i underliggande fastighet, men inget obligationslån. Under kvartalet har bolaget refinansierat lån till ett värde av motsvarande cirka 4 570 miljoner kronor, varav majoriteten med löptid mellan 3–4 år.

– Under pandemin upplevdes hotellfastigheter som tillgångsklass som mer riskfyllda jämfört med andra fastighetsslag, vilket ledde till att löptiderna blev kortare och kreditmarginalerna högre i de refinansieringar som då gjordes. När kassaflödet nu förbättras är refinansieringar till längre löptider möjliga att göra igen.

Liia Nõus bedömning är att förutsättningarna för Pandox ser goda ut. 

– En stor del av intäkterna är rörliga vilket normalt sett erbjuder ett skydd mot både ökade kostnader och högre räntor. Vi har därmed ett bra utgångsläge inför kommande kvartal när det gäller tillväxt och lönsamhet. 

Januari–juni 2022

Intäkter Fastighetsförvaltning uppgick till 1 492 (1 122) MSEK, vari ingår statliga stöd om 68 (12) MSEK. Ökningen för jämförbara enheter var 26 procent justerat för valutakurseffekter

Driftnetto Fastighetsförvaltning uppgick till 1 304 (932) MSEK. Ökningen för jämförbara enheter var 25 procent justerat för valutakurseffekter

Driftnetto Operatörsverksamhet uppgick till 189 (-70) MSEK, vari ingår statliga stöd om 105 (142) MSEK

EBITDA uppgick till 1 438 (797) MSEK, en ökning med 80 procent

Cash earnings uppgick till 828 (247) MSEK, motsvarande 4,48 (1,37) SEK per aktie

Orealiserade värdeförändringar Förvaltningsfastigheter och derivat uppgick till 667 (-456) MSEK respektive 1 562 (351) MSEK. Orealiserade värdeförändringar Rörelsefastigheter uppgick till 381 (3) MSEK (redovisas endast i informationssyfte)

Periodens resultat uppgick till 2 416 (30) MSEK, motsvarande 13,12 (0,18) SEK per aktie

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Pandox

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.