söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Oscar Engelbert: ”Starten på 2023 har varit utmanande”

Publicerad: 28 april 2023, 06:53

Foto: Pressfoto

Oscar Properties levererar ett negativt förvaltningsresultat i det första kvartalet. Vd och grundare Oscar Engelbert konstaterar att de högre räntorna slår och att fokus fortsatt är på att minska skuldsättningen: ”Kommer att göra ytterligare avyttringar under året”.

Ämnen i artikeln:

Oscar EngelbertOscar Properties

JB


"Starten på 2023 har varit utmanande och fortsätter i samma linje som 2022, med fortsatt höga räntenivåer, nivåer som ytterligare höjs under 2023. Vi fortsätter dock vår strategiska inriktning att stärka balansräkningen genom att avyttra fastigheter och frigöra kapital för att amortera dyr skuld", skriver Oscar Engelbert i vd-ordet.

Läs mer: Oscar ser ut att resa sig på nio igen

Han konstaterar att bolaget har cirka 2,9 miljarder kronor i kortfristiga skulder som under 2023 dels ska amorteras och dels refinansieras, där Valerum-obligationen om 710 miljoner kronor är den som ligger närmast i tid. Genom de avyttringar som gjorts under 2023 har Oscar Properties säkerställt 400 miljoner för att använda till amortering av obligationen och har säkerställt en förlängning av den återstående delen på 310 miljoner kronor.

"Vi har en kontinuerlig dialog med våra långivare och har kreditbeslut på att cirka 2 miljarder av återstående kortfristig skuld kommer att förlängas. Transaktionsmarknaden fortsätter att vara utmanande och det finns mycket som är till salu, men vi fortsätter vårt arbete målmedvetet och kommer att göra ytterligare avyttringar under året", skriver Oscar Engelbert.

Oscar Properties förvaltningsresultat blev -57,0 miljoner kronor, att jämföra med -20,3 kronor i det första kvartalet 2022. Hyresintäkterna ökade till 120 från 114 miljoner kronor och driftnettot sjönk till 64 från 68 miljoner kronor.

Oscar Engelbert skriver att bolaget fortsätter arbetet med att skapa en effektiv förvaltningsorganisation med fokus på uthyrning och kostnadskontroll för att förbättra driftnetton och kassaflöden.

"Vi tittar även på utvecklingsmöjligheter i vårt fastighetsbestånd, dels för att identifiera och utveckla fler byggrätter men även för att anpassa lokaler och ytor till vad som efterfrågas", skriver han.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev