Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Oroväckande rapport

Publicerad: 27 september 2013, 13:32

Under fredagen presenterade FN:s klimatpanel IPCC sin nya rapport ”Climate Change 2013: The Physical Science Basis” I Stockholm.


Ämnen i artikeln:

FNIPCC

Eftersom det är en sammanställning av den aktuella forsningen på området är tanken att rapporten, som är den femte i ordningen, ska fungera som en solid utgångspunkt för politiska beslut och de internationella förhandlingarna för att förebygga ett förändrat klimat.

Sverige har under veckan varit värd för FN:s klimatpanelmöte som samlat 250 delegater från 110 länder. I ett pressmeddelande välkomnar regeringen rapporten och påpekar att den bekräftar det allvarliga läget för klimatet och människans ansvar för klimatförändringarna.

Rapporten visar att det till 99 procent är säkert att en höjning av jordens medeltemperatur pågår. Vidare fastställer rapporten till 95 procents säkerhet att det sedan 1950-talet är mänsklig aktivitet som ligger bakom större delen av temperaturhöjningen.

Ser man till utvecklingen när det gäller utsläpp av växthusgasen koldioxid är rapportens innehåll oroväckande. Med dagens ökningstakt är det 50 procents risk att temperaturökningen blir mer än fyra grader i slutet av 2100-talet.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

FNIPCC

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.