fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Ökat förvaltningsresultat och negativ nettouthyrning för Vasakronan

Publicerad: 7 juli 2023, 10:21

Johanna Skogestig, vd på Vasakronan.

Foto: Mattias de Frumerie

Vasakronans förvaltningsresultat ökar samtidigt som bolaget fortsätter att justera ned sina fastighetsvärden. Det visar rapporten för det andra kvartalet. Nettouthyrningen är fortsatt negativ och vd Johanna Skogestig konstaterar att det finns en större eftertänksamhet bland hyresgästerna.

Ämnen i artikeln:

SvepetVasakronan FastigheterJohanna Skogestig

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


Vasakronans hyresintäkter ökade 15 procent i det andra kvartalet jämfört med det första kvartalet 2022. Samtidigt steg driftsöverskottet 13 procent och förvaltningsresultatet ökade 9 procent, till 1 183 miljoner kronor.

Vasakronans vd Johanna Skogestig skriver i vd-ordet att näringslivet fortfarande går bra, vilket speglas i ett intresse för kontoret, med en fortsatt stark aktivitet på hyresmarknaden.

"Samtidigt noterar vi en större eftertänksamhet i marknaden och det tar längre tid än tidigare för kunderna att komma till beslut. Många ser över sina lokalbehov, ofta med anledning av ett förändrat arbetssätt, och drar ner på yta till förmån för lokaler av hög kvalitet och ett bättre läge", skriver hon.

Läs mer: Stefan Dahlbo: "Kontorsmarknaden håller i sig väldigt bra"

Vasakronans nettouthyrning summeras till -49 miljoner kronor under kvartalet, trots en hög nyuthyrning.

"Det förklaras bland annat av den större rörelsen i marknaden och av att Kungliga Operan och Dramaten har aviserat att de i slutet av 2024 lämnar sitt produktionscenter på Kvarnholmen i Nacka. Detta har vi sedan länge planerat för och det gör det möjligt att gå vidare i utvecklingen av området som med sitt vattennära läge lämpar sig utmärkt för bostäder", skriver Johanna Skogestig.

Vasakronan fortsätter att skriva ned sina fastighetsvärden, med 2,6 miljarder kronor under det andra kvartalet, till följd av högre avkastningskrav. Det innebär en värdenedgång på 4,1 procent i år och totalt 8 procent sedan halvårsskiftet 2022.

Vasakronan 2 kv i korthet

(Jämförelse motsvarande kvartal föregående år)
Hyresintäkter: 2 283 Mkr (1 990)
Driftsöverskott: 1 691 Mkr (1 499)
Förvaltningsresultat: 1 183 Mkr (1 088)
Värdeförändringar fastigheter: -2 631 Mkr (10 246)
Resultat efter skatt: -1 252 Mkr (9 723)

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev