söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Ökat förvaltningsresultat för Eastnine

Publicerad: 3 maj 2023, 07:31

Kestutis Sasnauskas, vd Eastnine, med fastigheter i Polen och Baltikum.

Foto: Pressfoto

Fastighetsbolaget Eastnines hyresintäkter uppgick till 9,5 miljoner euro i det första kvartalet 2023 (6,2). Driftöverskottet blev 8,4 miljoner euro (5,5) och förvaltningsresultatet uppgick till 4,5 euro (2,7).

Ämnen i artikeln:

SvepetEastnine

ND


Värdeförändringarna på förvaltningsfastigheter summerades till -16,8 miljoner euro (-0,3). Värdeförändringar i derivat uppgick till -1,3 miljoner euro (2,3).

Efter skatt blev resultatet -11,7 miljoner euro (-33,2).

Fastighetsbolaget Eastnine har i det gångna kvartalet påverkats av stigande marknadsräntor och därmed också ökande finansieringskostnader.

Det skriver vd Kestutis Sasnauskas i rapporten för det första kvartalet.

"Oavsett om det blir fler räntehöjningar eller ej, finns det en viss eftersläpning i uppgången även på så kallade rörliga räntor eftersom de i regel omsätts med tre månaders mellanrum. Dessutom kommer bundna avtal som löper ut ofta att vara tecknade på lägre räntenivåer än vad som gäller på marknaden idag", skriver vd:n och spår att finansieringskostnaderna för Eastnine, och många andra fastighetsbolag, kommer att fortsätta stiga ytterligare något innan vi ser en vändning nedåt.

Samtidigt som finansieringskostnaden stiger så ökade Eastnines förvaltningsresultat med 26 procent jämfört med fjärde kvartalet 2022 och med 70 procent jämfört med första kvartalet i fjol.

"Ökningen beror delvis på det fastighetsförvärv som vi gjorde i Poznan under andra kvartalet 2022, men också på ett fantastiskt arbete med uthyrningar, indexeringar och kostnader under hösten 2022 och inledningen av 2023", skriver Kestutis Sasnauskas.

Under kvartalet meddelade Eastnine att avtalet om försäljning av bolagets innehav i den ryska modekedjan Melon Fashion Group, MFG, sägs upp. Arbetet med avyttring av investeringen fortgår och försäljningsdiskussioner pågår, skriver bolaget i rapporten.

"Värdemässigt ligger dessa diskussioner på samma prisnivå som det tidigare avtalet, vilket föranlett att MFG ligger kvar på samma värdering som tidigare i detta kvartalsbokslut. Värdet stöds också av den tidigare kassaflödesmodell som Eastnine använt vid värdering av MFG", heter det vidare.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev