måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Ökad vinst för Akelius men substansen krymper

Publicerad: 20 februari 2023, 06:49

Akelius rörelseresultat exklusive värdeförändringar, EBITDA, ökade till 36 miljoner euro från 20 miljoner motsvarande kvartal ett år tidigare. Driftöverskottet ökade till 41 miljoner euro (27)

Ämnen i artikeln:

SvepetAkelius Fastigheter

R

Redaktionen

redaktionen@fastighetsnytt.se


Samtidigt föll substansvärdet till 4,4 miljarder euro (7,1) och orealiserade värdeförändringar uppgick till minus 452 miljoner euro (-106)

Akelius skriver att de påverkas positivt av starka hyresmarknader men negativt av högre kostnader och ökade direktavkastningskrav på fastigheter.

"Tillväxt av inkomst är vanligtvis varaktig och nyckeln till långsiktig framgång. Direktavkastningskrav som ändras på grund av ränta tenderar att reverseras under en konjunkturcykel", säger Akelius vd Ralf Spann.

Driftöverskottet i jämförbart bestånd steg 18,9 procent under 2022 och bedömningen är en fortsatt hög tillväxt i år.

"Fokus på ett ökat kassaflöde har och ger fortsatt resultat. Den höga tillväxten i driftsöverskott under 2022 förväntas fortsätta under 2023", skriver Ralf Spann.

Han skriver vidare att Akelius hyror ligger under marknadsnivå på aggregerad nivå och att grunden för tillväxt är stark samt att byggrelaterad vakans fortsätter att minska.

Ralf Spann skriver också om att Akelius nu är största ägare i Castellum.

"Akelius stödjer Castellums ambition att stärka sitt kreditbetyg och marknadens syn på bolagsstyrning. Detta arbete kommer att vara till nytta för Akelius och övriga aktieägare i Castellum AB", skriver han.

Graf hämtad ur Akelius delårsrapport för det fjärde kvartalet 2022.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev