Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Nyfosa växer så det knakar

Publicerad: 13 februari 2020, 10:18

Jens Engwall, vd Nyfosa, tror bolaget når målet om ett bestånd värt 25 miljarder i år.

Foto: Nyfosa

Nyfosa ångar på. Resultatet förbättras i rask takt och bolaget har målet om ett fastighetsvärde på 25 miljarder kronor inom räckhåll.


Ämnen i artikeln:

Jens EngwallNyfosa Fastigheter

Bolagets aktie rusar över fem procent på torsdagsförmiddagen efter att bokslutskommunikén publicerats.

Förvaltningsresultatet ökade till 460 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2019, från 250 miljoner kronor under motsvarande period föregående år. Förbättringen förklaras främst av ett rejält resultatbidrag från Söderport – bolagets joint venture med Sagax.

Att Söderport gick så starkt förklaras i sin tur till stor del av stigande fastighetsvärden.

Driftnettot växte i makligare takt

Tittar man på driftnettot, där Söderport och en rad andra poster inte ingår, så var utvecklingen mer blygsam. Det steg till 255 miljoner kronor under kvartalet från 229 miljoner året innan.

– Nyfosa gillar högt tempo. Under 2019 levererade vi det vi lovat – att växa snabbt och lönsamt. Genom flera stora transaktioner, och många små, ökade vi under året fastighetsbeståndet med mer än 25 procent till cirka 20 miljarder kronor, samt avtalat om förvärv för ytterligare cirka 4 miljarder, säger vd Jens Engwall i rapporten.

Han noterar vidare att bolaget under året kompletterade sitt kunniga team, utvecklat finansieringen framgångsrikt, och växlade upp arbetet med hållbarhet i verksamheten.

– Under 2020 är vi således på väg att nå vårt mål om ett fastighetsvärde på 25 miljarder kronor och kommer då att utvärdera och kommunicera nästa steg för Nyfosa. Vi är på alla sätt rustade att fortsätta skapa värde.

Delar ut Torslanda Property Investment

Nyfosa föreslår, i enlighet med vad som tidigare meddelats, att en del av Söderports innehav Torslanda Property Investment (TPI) delas ut till aktieägarna. 

Nyfosa styrelse föreslår att 17 aktier ska ge rätt till en TPI-aktie, efter att TPI genomfört sin planerade aktiesplit 10:1.

TPI är sedan 2015 upptagna till handel på Nasdaq First North Growth Market.

Nyfosa föreslår ingen ordinarie utdelning för 2019.

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.