torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Nivika skriver ned fastighetsvärden – räknar med att bostadshyror växer ikapp inflationen

Publicerad: 26 januari 2023, 10:07

Nivika ska bygga en industribyggnad i Värnamo som de ska hyra ut till DS Smith

Foto: Nivika

Fastighetsbolaget Nivika redovisar värdeförändringar på fastigheter om -182 miljoner kronor i det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Detta huvudsakligen drivet av högre avkastningskrav.

Ämnen i artikeln:

SvepetNivika Fastigheter

JB


"Den största delen av värdeförändringarna stod bostadsfastigheter för givet antagande att hyrorna för bostäder höjs avsevärt mindre än inflationen. För de kommersiella fastigheterna möter hyreshöjningarna i regel de höjda avkastningskraven", skriver vd Niclas Bergman i vd-ordet.

Han skriver att hyreshöjningen i kommersiella kontrakt, på 10,9 procent, kompenserar för ökade fastighetskostnader på grund av inflationen och delvis även för ökade räntekostnader.

Läs även: Experterna inför fastighetsbolagens rapporter: ”Det är klart att värdena ska ned”

Niclas Bergman räknar med att även hyreshöjningarna i bostadsfastigheter på sikt kommer att kompensera för inflationen. Han jämför med perioden 2012 till 2021, då hyresökningen var 16 procent och underliggande inflation 10 procent.

"Från ett historiskt perspektiv vågar vi säga att det är sannolikt att hyresökningarna kommer att bli fullt ut kompenserande för inflationen omkring fem år framåt. I tider av lågkonjunktur och höga räntor, bör efterfrågan på hyresbostäder öka, då fler och fler inte kan eller vågar investera i egen bostad. Bostadsbyggandet förväntas dessutom att gå ned med 70 procent", skriver han.

I rapporten redovisar Nivika ett förvaltningsresultat på 35 miljoner kronor, ned från 36 miljoner kronor ett år tidigare. Nedgången beror enligt Nivika till till största del på ett förhöjt ränteläge.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev