Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Nils Holgerssonrapport

Publicerad: 24 oktober 2010, 22:00

Stora skillnader i kostnader för kommunernas avfallshantering
Priserna på avfallshanteringen ökade med bara 0,3 procent mellan 2009 och 2010, visar årets Nils Holgerssonrapport. Förra året var höjningen 3,2 procent…


Ämnen i artikeln:

Nils Holgersson-undersökningen

Källa: Pressmeddelande Hyresgästföreningen

Stora skillnader i kostnader för kommunernas avfallshantering

Priserna på avfallshanteringen ökade med bara 0,3 procent mellan 2009 och 2010, visar årets Nils Holgerssonrapport. Förra året var höjningen 3,2 procent.

I år har det skett ett trendbrott när priserna på avfallshanteringen nu är lägre än den allmänna prisutvecklingen. Annars är det nästan utan undantag som taxorna på el, fjärrvärme, sophämtning samt vatten och avlopp brukar höjas väsentligt mycket mer än konsumentprisindex.

Nils Holgerssonrapporten sätter dock ett stort frågetecken kring de väldiga skillnaderna i avgifter mellan kommunerna. Ingen av de övriga taxorna uppvisar så stora skillnader mellan kommunerna. Den lägsta avgiften finns numera i Lidköping med 8,2 kronor per kvadratmeter, medan Rättvik har den högsta taxan med 36,5 kronor per kvadratmeter, vilket är mer än fyra gånger så mycket. Det medför en kostnadsskillnad på nästan 1 900 kronor för en lägenhetsinnehavare bara för sophämtningen.

Kommunerna har ofta olika lösningar när det gäller sophämtningen och det är därför inte så enkelt att göra jämförelser av taxorna.

– Resultatet visar att det finns många kommuner som skulle behöva se över sina rutiner och rationalisera verksamheten för att få ned kostnaderna, säger Emma Henriksson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

– Prisskillnaderna är så stora att de inte kan förklaras på annat sätt än att man på vissa håll tar ut överpriser eller att verksamheten inte är tillräckligt effektiv, menar Emma Henriksson.

Fakta om undersökningen:

I Nils Holgerssonrapporten flyttas en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för sophämtning, vatten och avlopp, el och fjärrvärme jämförs. Resultaten presenteras i omgångar, avfallsundersökningen är offentlig från den 25 oktober.

Organisationerna som står bakom undersökningen: Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. EKAN Gruppen gör faktainsamling, sammanställning och analys av materialet.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News