Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Delårsrapporter

Nedskrivning tynger en annars bra rapport

Publicerad: 11 November 2014, 09:03

Wallenstam redovisar ett driftnetto på 298 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal ifjol är det en ökning med 6 miljoner kronor, trots att intäkterna har sjunkit med 3 miljoner.


Ämnen i artikeln:

Wallenstam Fastigheter

Det innebär intuitivt att fastighetskostnaderna har sjunkit och i förläningen att lönsamheten har ökat och ser man till överskottsgraden bekräftas det. Lönsamhetsnyckeltalet har stigit från 73,7 procent till 75,8 procent. Även administrationskostnaderna har sjunkit och räntekostnaderna likaså och till följd av det ökar förvaltningsresultatet betydligt mer än driftnettot. Således hamnar förvaltningsresultatet på 173 miljoner kronor och ökar med 28 miljoner från ifjol.

Så långt så gott men när man sedan kommer fram till nästa resultatrad, resultat före skatt blir bilden en helt annan, en förlust om 101 miljoner kronor vilket kan jämföras med en vinst på 229 miljoner ifjol. Det beror till en viss grad på att undervärdena i bolagets derivatportfölj har stigit men huvudsakligen förklaras det av att Wallenstam skrivit ned sina anläggningstillgångar med 350 miljoner kronor. Det är dock inte fastigheter som har skrivits ned utan bolagets investering i vindkraften och förklaringen till det stavas markant lägre elpriser vilket i sin tur förklaras av den låga efterfrågan på el.

Nedskrivningen påverkar resultatet på sista raden kraftigt men det ändrar inte det faktum att Wallenstam är ett sunt fastighetsbolag med en mycket lönsam fastighetsförvaltning och på just den biten pekar siffrorna åt rätt håll. Tittar man sedan till nyckeltalen bekräftar de bilden av ett starkt bolag, soliditeten ligger på 38,9 procent, belåningsgraden är relativt låga 56,7 procent och den löpande verksamheten täcker räntekostnaderna 3,1 gånger om.

Hela rapporten kan du läsa här: http://investors.wallenstam.se/files/press/wallenstam/201411041818-1.pdf

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Wallenstam Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.