Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Något ökat förvaltningsresultat för Platzer: ”Situationen långt från akut”

Publicerad: 18 oktober 2022, 06:27

Platzers vd Per-Gunnar Persson: "Värdeökningarna är mest kopplade till att vi har våra projekt som tickar och går." Foto: Platzer

Platzers hyresintäkter uppgick till 308 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2022. En liten ökning kontra fjolåret (307).

Ämnen i artikeln:

P-G PerssonPlatzer FastigheterKvartalsrapportGöteborg

ND


– Det som gör att hyrorna är lite högre än i föregående år är att vi köpte Medicinareberget av Göteborgs universitet Sedan har vi sålt ute i Arendal. Så det är ingen större förändring faktiskt, säger Platzers vd P-G Persson till Fastighetsnytt.

Driftöverskottet blev 242 miljoner kronor (244).

Förvaltningsresultatet uppgick till 184 miljoner (178).

– I fjol var projektfastigheten Gårda Vesta med i driftöverskottet – sedan såld vi halva projektet. Detta året är Gårda Vesta bara med i förvaltningsresultatet. Vi får ett netto för halva projektet i förvaltningsresultatet då de delägda bolagen bara redovisas som förvaltningsresultat. Jämfört med de helägda bolaget där du får med dig hyresintäkter, fastighetskostnader med mera hela vägen uppifrån och ned.

Värdeförändringarna på förvaltningsfastigheter uppgick till 253 miljoner kronor (248).

– Anledningen till att kvartalet visar 253 i värdeökningar är mest kopplat till att vi har våra projekt som tickar och går.

Här ingår även händelser för yielder och hyror, menar
P-G Persson.

– Under kvartalet har vi höjt yielderna med ungefär 17 punkter. Sedan har vi också höjt hyrorna med indexet som kommer den 1 januari. I rapporten har vi minus 20 procent värdeökningar i från yielder. Så yielderna slår negativt medan vi har plus 50 procent på hyrorna, vilket har med indexet 2023 att göra.

Värdeförändringar på finansiella instrument var 107 miljoner kronor (42).

Efter skatt blev resultatet 312 miljoner kronor (456).

– Ofta är det värdeförändringar och våra räntederivat som gör att effekten på sista raden blir lite olika från kvartal till kvartal. Vi brukar inte titta så mycket på den siffran, då det mer är en effekt av hur räntederivaten rör sig.

Hur skulle du vilja sammanfatta perioden?
– Verksamheten är stabil och vi har en bra hyresmarknad. Men det är osäkert på finansieringen och det kan komma att påverka värdena i det långa perspektivet, men inte i det korta. Sammanfattningsvis är det fortfarande en bra konjunktur och en bra hyresmarknad. Vi har positiv nettouthyrning både för kontoren och logistiken.

I rapporten skriver P-G Persson att läget för Platzers finansiella del är stabilt:

– För oss med låg andel kapitalmarknadsfinansiering och med ett eget MTN-program, där första förfall inte inträffar förrän i november 2024, är situationen långt ifrån akut. Med en belåningsgrad på 40 procent, större delen av våra lån i banker, inget korsägande som kan utlösa effekter utom vår kontroll och huvudägare som är stabila och långsiktiga går vi in i nästa kvartal med vår starkaste balansräkning någonsin, fortsätter han.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev