Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Mycket stark rapport av Wihlborgs

Publicerad: 10 februari 2016, 14:35

Wihlborgs offentliggjorde på tisdagen sin bokslutskommuniké för 2015. För fjärde kvartalet redovisar man ett driftnetto på 348 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 332 miljoner för motsvarande kvartal 2014.


Ämnen i artikeln:

Wihlborgs Fastigheter

Wihlborgs offentliggjorde på tisdagen sin bokslutskommuniké för 2015. För fjärde kvartalet redovisar man ett driftnetto på 348 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 332 miljoner för motsvarande kvartal 2014. Då ska man ta i beaktande att siffran för fjärde kvartalet inkluderar 11 miljoner kronor som är en ersättning för i förtid inlösta hyresavtal men bortser man från de 11 miljonerna ökar Wihlborgs trots det sitt driftnetto, med 5 miljoner kronor. Som andel av hyresintäkterna är det 70,9 procent och därmed redovisar bolaget exakt samma överskottsgrad som ifjol.

Administrationskostnaderna är intakt, i alla fall sett till avrundning till miljonsiffra, och tack vare det gynnsamma ränteläget förbättras räntenettot avsevärt, vilket i sin tur leder till att förvaltningsresultatet stiger, med 32 miljoner kronor till 232 miljoner. På helårsbasis redovisar Wihlborgs ett förvaltningsresultat på 975 miljoner kronor, 87 miljoner bättre än ifjol och då det är förvaltningsresultatet som bestämmer utdelningen höjer Wihlborgs sin utdelning med 50 ören, 11 procent, till 5,25 kronor per aktie.

De bokföringsmässiga posterna, värdeförändringar i fastighetsbeståndet och derivatportföljen, bidrar starkt till att resultat före skatt är nästan 900 miljoner kronor högre före kvartalet än ifjol, 1 162 miljoner kronor blir vinst före skatt för fjärde kvartalet. Det i sin tur är tack vare det låga räntorna som färgar de flesta bolags resultat för närvarande.

I sin kommentar skriver vd Anders Jarl att 2015 har varit ett rekordår för bolaget, på de flesta fronter. Det återspeglas tydligt i kvartalsrapporten och den ökade utdelningen och sammanfattningsvis är det bara att konstatera att man lämnar ett utomordentligt bra år bakom sig och att Wihlborgs är ett mycket välskött och robust fastighetsbolag. Man har en tydligt definierad marknad och har vuxit på ett imponerande sätt. Sedan bolaget tillkom i sin nuvarande bild, år 2005, har dess balansräkning vuxit från cirka 5 miljarder kronor till 29 miljarder och då ska man ha i åtanke att Wihlborgs inte en enda gång tagit in eget kapital sedan dess.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Wihlborgs Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.