lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Motigt för Nyfosa jan-mars

Publicerad: 25 april 2023, 06:04

Foto: Pressfoto

Nyfosa redovisar ett lägre förvaltningsresultat jämfört med för ett år sedan. Jämfört med förväntningarna var även hyresintäkterna lägre än väntat. Ödmjukhet gäller för bolaget på en osäker marknad, skriver bolaget i delårsrapporten.

Ämnen i artikeln:

SvepetNyfosa FastigheterStina Lindh Hök

ND


Fastighetsbolaget Nyfosas totala intäkter uppgick till 895 miljoner kronor i det första kvartalet 2023.

Analytikerna i Infronts sammanställning av fyra estimat hade räknat med 866 miljoner kronor.

Driftnettot blev 556 miljoner kronor. Här var 547 miljoner väntade. Hyresintäkterna i kvartalet uppgick till 803 miljoner kronor. Här väntades 867 miljoner kronor.

Förvaltningsresultatet uppgick till 303 miljoner kronor, jämfört med 360 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol.

Värdeförändringarna på fastigheter summerade till -522 miljoner (863). Nettoresultatet blev -333 miljoner kronor (1.323).

Fastighetsbolaget Nyfosa har haft ett aktivt första kvartal där bolaget både har förvärvat och sålt fastigheter, allt för att stärka och öka kassaflödet i portföljen.

Det skriver Nyfosas vd Stina Lindh Hök i rapporten.

"Transaktionsmarknaden är avvaktande men är man i marknaden går det alltid att hitta möjligheter", skriver hon.

Nettouthyrningen var positiv under det första kvartalet med bland annat flera nyuthyrningar i Finland. Nyfosa är vaksamma på hur konjunkturen utvecklas men upplever att hyresgästerna över lag kan hantera hyreshöjningarna väl och att det finns en fortsatt efterfrågan på bolagets lokaler.

Direktavkastningskraven i fastighetsvärderingarna fortsatte att stiga något under kvartalet och Nyfosa kan notera en begränsad värdeminskning i fastighetsportföljen med 0,9 procent.

Nyfosa har emitterat gröna obligationslån, vilket innebär att bolaget har hanterat merparten av de obligationslån som förfaller i april 2024, uppger vd:n.

"Vi är ödmjuka inför den fortsatta osäkerheten i marknaden och ränteutvecklingen men jag konstaterar att vi kan fortsätta agera", skriver Stina Lindh Hök.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev