torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Miljardförlust för Rutger Arnhuls M2

Publicerad: 31 augusti 2023, 09:09

Rutger Arnhult.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Finansprofilen Rutger Arnhults egna bolag redovisar en miljardförlust för det andra kvartalet, tyngt av nedvärderingar av såväl aktier som fastigheter. Fokus ligger på att hantera förfall av obligationer.

Ämnen i artikeln:

SvepetM2 Asset ManagementRutger Arnhult

F

Finwire


"Årets andra kvartal blev händelserikt och transaktionsintensivt. Innan semesterledigheten vidtog i juli, genomfördes fyra större försäljningar med ett fastighetsvärde om drygt 1 miljard kronor. Efter kvartalets utgång återbetalades också resterande del av en icke-säkerställd obligation om 1,1 miljarder kronor med förfall den 10 juli. De senaste åtta månaderna har M2 Asset Management därmed löst obligationsskuld till ett belopp om drygt 2,7 miljarder kronor. Bolaget kommer att fortsätta på den inslagna vägen åtminstone det närmaste året", uppger vd Jakob Mörndal.

Läs mer: Analytiker: Klockan tickar för SBB – "Extremt hög konkursrisk"

Han vittnar om en tuff transaktionsmarknad.

"Transaktionsmarknaden har varit utmanande, med förhållandevis få köpare med torrt krut eller i vart fall som varit i slagläge att göra affär. Det är heller inte alldeles enkelt att komma överens om priset mellan köpare och säljare."

M2 2 kv i korthet

  • Hyresintäkterna för de egenägda fastigheterna uppgick till 103 miljoner kronor (92), en ökning med 12,0 procent mot föregående år.
  • Driftnettot uppgick till 69 miljoner kronor (58), en ökning med 19,0 procent mot föregående år.
  • Rörelseresultatet var 49 miljoner kronor (39).
  • Belåningsgraden för fastigheterna var 45,4 procent (35).
  • Totala värdeförändringar i fastighetsbeståndet uppgick till -566 miljoner kronor (19).
  • Totala värdeförändringar i finansiella tillgångar uppgick till -261 miljoner kronor (-1 354).
  • Kvartalets resultat från kvarvarande verksamhet uppgick till -1 467 miljoner kronor (-811).

M2 Asset Management har sålt fastigheter för såväl under som över bokfört värde, vilket visar på svårigheten i marknaden att värdera just fastigheter.

Läs mer: Rosengren: "Riksbanken har tryckt ut pengar så förbannat"

Han tar även upp kommande obligationsförfall.

"Även om inte alla fastigheter har frånträtts under kvartalet frigör dessa affärer kapital för kommande obligationsförfall. Likt vad som beskrivits tidigare är strategin oförändrad där fokus ligger på att återbetala obligationsskuld, vilket stärker M2:s balansräkning. Efter omfattande skuldåterbetalningar till obligationsägare tar vi nu nya tag för att återbetala 1 000 mkr som förfaller i januari 2024. Vi har redan kommit en god bit på vägen, genom att 380 mkr redan återköpts och med de fastighetsaffärer som vi både genomfört och de som vi för närvarande diskuterar, planerar vi för att hantera även detta obligationsförfall utan någon dramatik."

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev