torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Lägre förvaltningsresultat för Platzer – positiv nettouthyrning: "Lågkonjunkturen ännu inte fått effekt på behov av lokaler"

Publicerad: 19 april 2023, 07:29

P-G Persson, vd Platzer, lämnar över till Johanna Hult Rentsch den 14 augusti.

Foto: Pressfoto

Indexökningen och avslutade projekt lyfter Platzers hyresintäkter i det första kvartalet – men kan inte mer än mildra de ökade finansieringskostnaderna: "Tyvärr räcker inte ökningen till för att kompensera för det ökade finansnettot", skriver vd P-G Persson. Samtidigt är fastighetsvärdena oförändrade under kvartalet.

Ämnen i artikeln:

Platzer FastigheterP-G Persson

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


Platzer ökar hyresintäkterna med 13 procent under det första kvartalet, jämfört med det det första kvartalet 2022, till 350 miljoner kronor. I jämförbart bestånd ökade hyresintäkterna med 26,5 procent, där färdigställda projekt som hyrts ut lyfter siffrorna.

Samtidigt ökar driftsöverskottet 14 procent till 266 miljoner kronor. Förvaltningsresultatet minskar 7 procent till 161 miljoner kronor.

Läs mer: Analytiker inför rapportsäsongen: "Kommer fortsatta nedjusteringar nu"

Platzers vd P-G Persson, som lämnar i augusti, skriver i vd-ordet att ökade hyresintäkter mildrar konsekvensen av högre finansieringskostnader.

"Resultatet av att många av våra projekt, såsom exempelvis Kineum, har avslutats eller är på väg att avslutas kommer att synas i resultaträkningen successivt under året. I kombination med indexökningen för 2023 innebar det att driftsöverskottet ökade", skriver han och tillägger att "tyvärr räcker inte ökningen till för att kompensera för det ökade finansnettot".

Nettouthyrningen var positiv under kvartalet, med 21 miljoner kronor.

"Extra roligt är att uthyrningen i huvudsak skett i våra befintliga kontorsförvaltningsfastigheter, vilket ger ett snabbare tillskott av kassaflöde eftersom inflyttningstiden normalt är kortare än i en projektfastighet. Dessutom visar den starka uthyrningsaktiviteten att lågkonjunkturen ännu inte har fått effekt på potentiella hyresgästers behov av lokaler i våra kontorsfastigheter", skriver P-G Persson.

Läs mer: Atrium Ljungbergs vd om KPI-indexeringen och marknadens fokus på detaljhandel

Fastighetsvärdena var oförändrade under kvartalet, med stabila yielder.

"Det har i princip inte varit någon aktivitet alls på transaktionsmarknaden i Göteborg. De stickprov vi gjort med externa värderare visar också att det inte har hänt så mycket med yielderna. Denna bedömning stärks av de diskussioner vi fört i samband med refinansieringar av banklån och obligationslån", skriver P-G Persson.

Han konstaterar vidare att finansieringen blivit blivit mer osäker och svårhanterad.

"Därför var det en stor fördel att vi gick in i de osäkra tiderna med våra starkaste nyckeltal hittills, att vi hade 75 procent banklån samt en tydlig modell för hur vi jobbar med att trygga framtida finansiering. Därtill har vi starka ägare, inget korsägande, långsiktiga relationer med långivare samt ett fastighetsbestånd med hög kvalitet", skriver P-G Persson.

Läs mer: FI-toppens uppmaning: ”Räkna med att det kan bli sämre än man tror”

Han avslutar med att skriva att det är en osäker omvärld där fastighetsbranschen, investerare och Riksbanken varje månad letar efter tecken i inflationssiffrorna som tyder på att inflationen är på väg att vända neråt, så att Riksbanken kan sluta höja styrräntan.

"Läget nu liknar finanskrisen 2008/2009, då jag också var vd. Efter de tuffa åren kom vi ut starkare och kunde utnyttja läget till att växa verksamheten till det bolag Platzer är idag. Under den tid jag har kvar i bolaget vill jag bidra med att vägleda Platzer i en miljö med högre inflation genom att ta vara på och utnyttja de möjligheter vi kan skapa", skriver P-G Persson.

Platzer 1 kv i korthet

(Jämförelse motsvarande kvartal föregående år)
Hyresintäkter: 350 Mkr (311)
Driftsöverskott: 266 Mkr (234)
Förvaltningsresultat: 161 Mkr (173)
Värdeförändringar fastigheter: 0 Mkr (937)
Resultat efter skatt: 78 Mkr (1382)

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev