torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Lägre förvaltningsresultat för Jernhusen – fortsätter investera

Publicerad: 24 april 2023, 13:20

Jernhusens vd Kerstin Gillsbro och visionsbild av Göteborgs nya stationshus, som ska står klart årsskiftet 2026-27.

Foto: Jernhusen

Statliga Jernhusen, som äger fastigheter nära det svenska järnvägsnätet, rapporterar ett minskad förvaltningsresultat under det första kvartalet. Bolaget kommer att fortsätta investera, den vikande fastighetsmarknaden till trots.

Ämnen i artikeln:

SvepetJernhusenKerstin Gillsbro

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


– Jernhusen, som har en en diversifierad portfölj och framför allt en stark koppling till svensk järnväg, har förutsättningar att i sämre konjunkturläge bibehålla stabila kassaflöden från våra fastigheter vilket innebär lägre risk i fastighetsbeståndet. Det skapar möjligheter att trots sämre konjunkturläge och vikande fastighetsmarknad fortsätta investera i järnvägsnära fastigheter, skriver vd Kerstin Gillsbro i vd-ordet.

Läs mer: Platzer märker ingen lågkonjunktur: "Det andra kvartalet kan bli precis lika bra som det första"

Bland de större investeringarna märks den fortsatta utvecklingen av fastigheter kring den nya Västlänken, där Jernhusen intensifierar utvecklingen av vad som ska bli nya stationshus för Västlänkens Station Centralen. Det största projektet, Park Central – med 40 000 kvadratmeter kontor och station, genomförs tillsammans med NCC Property Development, som i februari tillträdde 50 procent av aktierna i bolaget som äger projektet.

Läs mer: Här kan det byggas ännu mer tunnelbana: "Vill tidigt titta på alternativ"

Jernhusens fastighetsintäkter ökade 12 procent jämfört med det första kvartalet 2022, till 444 miljoner kronor, till följd av högre lokalintäkter samt ökade rörliga intäkter på stationerna.. Förvaltningsresultatet minskade 2 procent, till 172 miljoner kronor, främst beroende på högre fastighetskostnader och räntor.

Samtidigt skriver Jernhusen ned fastighetsvärdena med 2 procent under kvartalet, huvudsakligen till följd av höjda direktavkastningskrav.

De negativa värdeförändringarna tynger resultatet, som minskar till -321 miljoner från 526 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev