måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Lägre fastighetsvärden för Heimstaden

Publicerad: 24 februari 2023, 15:25

Heimstadens vd Helge Krogsbøl

Foto: Pressfoto

Heimstaden Bostads rapport för det fjärde kvartalet visar på ökade hyresintäkter och fortsatt nedjustering av fastighetsvärden. Ett minskat byggande kan dock ge stöd åt bostadsfastigheter framåt, enligt vd Helge Krogsbøl.

Ämnen i artikeln:

SvepetHeimstadenHeimstaden BostadHyresrätterfastighetsvärdering

JB


Heimstaden Bostads hyresintäkter ökade med 42 procent, från det fjärde kvartalet 2021, till 3 387 miljoner kronor.

Under kvartalet redovisas värdeförändringar på fastigheter på drygt minus 11,7 miljarder kronor.

"Underliggande fundamenta för europeiska bostadsfastigheter förblir dock intakt och kan komma att förbättras i samband med att byggaktiviteten kraftigt bromsar in", skriver vd Helge Krogsbøl i vd-ordet.

Han konstaterar att avkastningskraven på bostadsfastigheter stigit och att investerare är försiktiga medan man väntar på bekräftelse avseende förmågan att kunna överföra inflationen till hyrorna för att kompensera för de ökade finansieringskostnaderna.

"Trots osäkerheten på marknaden förväntar vi oss en stabilisering under 2023 då inflationstrycket planar ut och det blir tydligare var räntorna kommer att lägga sig", skriver han.

Helge Krogsbøl skriver vidare att 2022 var ett utmanande år, med skenande energipriser, stigande inflation och räntor samt en utmanande geopolitisk omgivning.

"Även om nuvarande osäkerhet kommer följa med oss in i 2023, är jag övertygad om att den höga efterfrågan på hyresbostäder kommer att fortsätta i en marknad med minskat utbud och vi kommer återigen leverera starka operativa resultat", skriver han.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev