Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Låg transaktionsvolym under årets första kvartal

Publicerad: 3 april 2013, 11:43

Den totala transaktionsvolymen under det första kvartalet 2013 uppgick till 14,4 miljarder kronor, enligt Jones Lang LaSalles bedömning. Detta motsvarar en minskning med 42 procent jämfört med samma period 2012, och en kraftig nedgång jämfört med föregående kvartal, då transaktionsvolymen uppgick till 48,0 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

JLL

Årets första kvartal visar upp svaga siffror, även med hänsyn tagen till att det första kvartalet varje år brukar vara det svagaste. En av förklaringarna är föregående kvartals mycket starka siffror.

Andelen cross border-transaktioner uppgick till 72 procent under kvartalet, vilket är en hög siffra. Denna gång väljer dock merparten av de utländska aktörerna att sälja av sina innehav, vilket resulterar i ett nettoutflöde av kapital från Sverige. Efterfrågan på svenska fastigheter är fortsatt hög, men ett begränsat utbud på marknaden parat med höga finansieringskostnader och den starka kronan har gjort det allt svårare för många utländska aktörer att komma in på marknaden.

De flesta av kvartalets affärer gjordes i Stockholm som ensamt stod för knappt 60 procent av den totala transaktionsvolymen. Göteborg och Malmö tillsammans står för 4 procent, medan resten av affärerna gjordes i övriga landet.

Affärer gjorda under årets första kvartal
Den största affären under kvartalet var Orions försäljning av Infra City omfattande 190 000 kvadratmeter kontor, handel, hotell och lager i Upplands Väsby till Profi för 1,7 miljarder kronor. Astra Zeneca sålde hela sitt fastighetsbestånd i Södertälje omfattande 130 000 kvadratmeter till det nybildade Acturum för 1,5 miljarder kronor. Affären skedde i spåren av beslutet att lägga ner företagets hela FoU-verksamhet i staden. Rikshem strukturerade om i portföljen och sålde en stor portfölj omfattande studentboenden i Uppsala till Uppsalahem för 1,4 miljarder kronor. I Stockholm sålde Aberdeen två kontorsfastigheter i Marievik till AMF Fastigheter för 1,3 miljarder kronor och Electrolux köpte tillbaka sitt huvudkontor på Västra Kungsholmen från Niam för dryg 1,1 miljarder kronor. Franska AXA  sålde den s.k. Pearlsportföljen omfattande detaljhandelsfastigheter spridda över landet till Tredje AP-fonden för knappt 1 miljard kronor.

Kvartalets största logistikaffär innefattade Norska NRPs försäljning av två fastigheter belägna i Jordbro och Borlänge till Sagax för nästan 600 miljoner kronor. Den största av de två fastigheterna är den i Jordbro, söder om Stockholm och omfattar 94 000 kvadratmeter höglager uthyrt till bl.a. Åhléns.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Jones Lang LaSalle

Ämnen i artikeln:

JLL

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.