Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Kungsledens nyckeltal kraftigt förbättrade

Publicerad: 26 april 2013, 06:18

Kungsleden redovisar ett förvaltningsresultat om 87,8 miljoner kronor för första kvartalet vilket är 30,6 miljoner mindre än det resultat man gjorde för motsvarande kvartal 2012.


Ämnen i artikeln:

Kungsleden Fastigheter

Det minskade resultatet förklaras dels av att hyresintäkterna är lägre än under 2012, vilket i sin tur förklaras av att man sålt av fastigheter, men dels även av att försäljningsintäkterna från modultillverkningen har halverats.

Orealiserade värdeförändringar av fastighetsbeståndet var under kvartalet negativa om 16,2 miljoner kronor jämfört med positiva värdeförändringar om 10,7 miljoner under första kvartalet 2012. Samtidigt gjorde man nu ett negativt resultat om 0,4 miljoner från sina fastighetsförsäljningar jämfört med ett positivt resultat om 19,5 miljoner under motsvarande period ifjol. Slutligen var de positiva värdeförändringarna i finansiella instrument 61,1 miljoner kronor större under första kvartalet 2012 och allt som allt gjorde man således att resultat före skatt om 235,6 miljoner kronor för första kvartalet i år jämfört med 373,9 miljoner kronor ifjol.

Efter skatt gjorde man emellertid ett betydligt bättre resultat efter skatt nu än ifjol. Förklaringen är att under fjolårets första kvartal betalade man 345,4 miljoner kronor i skatt medan man i år betalar 51,8 miljoner. Resultat efter skatt hamnar således på 183,8 miljoner kronor nu jämfört med 28,5 miljoner ifjol.

Försäljning av tillgångar har lett till att Kungsledens samlade tillgångar vid kvartalsskiftet uppgick till 17 miljarder kronor jämfört med 20,9 miljarder vid årsskiftet samtidigt som det egna kapitalet ökat med 203 miljoner kronor till 7,9 miljarder. Det i sin tur förklaras av att man har använt försäljningslikviden till att amortera räntebärande skulder och sänka sina räntekostnader, åtminstone tillfälligt då man enligt en kommentar från tillförordnade vd:n Anders Kvist nu har 4 miljarder kronor att köpa fastigheter för, 4 miljarder som man i avvaktan på bra köpmöjligheter har använt för att amortera.

Det ökade egna kapitalet innebär en kraftigt ökad soliditet, från 37 procent till 46,7 procent och samtidigt har man sänkt belåningsgraden kraftigt, från 61,5 procent till 46,7 procent. Räntetäckningsgraden ligger på 1,7 gånger och direktavkastningen på 7 procent. Periodens kassaflöde var negativt om 385,3 miljoner kronor.

Sverrir Thór

Källa: Kungsledens kvartalsrapport

Ämnen i artikeln:

Kungsleden Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.